Resultaatbeoordeling op meerdere toevoegingen
Het beleid bij resultaatbeoordeling is gewijzigd naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Eerder werd het resultaat bepaald op de laatst verstrekte toevoeging in de zaak. Nu kan de resultaatbeoordeling van toepassing zijn op meerdere toevoegingen.
Zijn er meerdere toevoegingen verstrekt voor hetzelfde rechtsbelang, bijvoorbeeld voor bezwaar, beroep, hoger beroep en kort geding? Dan wordt het totale financiële resultaat in de zaak beoordeeld op alle toevoegingen waarbij een directe relatie is tussen de uitkomst van de zaak en de verleende rechtsbijstand. U geeft per toevoeging het (te verwachten) resultaat op. De Raad beoordeelt na het einde van de zaak het totale financiële resultaat. Een civiel-/ bestuursrechtelijke zaak is in beginsel beëindigd als:
- er een schikking is bereikt, of;
- er in laatste instantie definitief uitspraak is gedaan.
Voorbeeld 1: In een echtscheidingsprocedure zijn drie toevoegingen verstrekt, namelijk voor de eerste aanleg, het hoger beroep over onder meer de boedel en een kort geding om medewerking te verkrijgen aan verkoop van de woning. Het resultaat betreft de overwaarde in de echtelijke woning. Alle werkzaamheden in de zaak hebben een directe relatie met het resultaat. De resultaatbeoordeling is dan van toepassing op de drie toevoegingen.
Voorbeeld 2: In een echtscheidingsprocedure zijn toevoegingen verstrekt voor de eerste aanleg en een kort geding straatverbod. Het resultaat uit de echtscheidingsprocedure betreft de helft van een spaarrekening. Het kort geding straatverbod heeft geen directe relatie met het resultaat. De resultaatbeoordeling is van toepassing op de toevoeging voor de echtscheiding in eerste aanleg.
Meerdere rechtsbijstandverleners
Als er meerdere toevoegingen zijn verleend aan verschillende rechtsbijstandverleners, dan geeft elke advocaat afzonderlijk aan of er sprake is van (een te verwachten) resultaat. U kunt op het declaratieformulier ook aangeven of er hoger beroep of cassatie is ingesteld zodat het totale resultaat wordt beoordeeld na het hoger beroep of cassatie.
Voorbeeld: Advocaat A staat rechtzoekende bij in een loonvorderingsprocedure in eerste aanleg. Advocaat B staat rechtzoekende bij in het hoger beroep. Advocaat A geeft bij declaratie het (te verwachten) resultaat op en geeft aan dat er hoger beroep is ingesteld. Advocaat B geeft na de einduitspraak in het hoger beroep op het declaratieformulier aan of er sprake is van resultaat. De Raad beoordeelt, na declaratie van de toevoeging voor hoger beroep, het resultaat op beide toevoegingen. Zowel rechtzoekende als beide advocaten ontvangen een beslissing van de Raad.
Toevoegvergoeding bij resultaat
Bij intrekking van de toevoeging wegens resultaat neemt de Raad aan dat u de werkzaamheden zelf verrekent met uw cliënt. U kunt er ook voor kiezen om de gebruikelijke toevoegvergoeding te ontvangen. Dat kunt u direct aangeven bij de aanvraag vergoeding, of achteraf met een herzieningsverzoek na intrekking van de toevoeging. De Raad vordert dan de uitbetaalde vergoeding bij rechtzoekende.
Het voorgaande betekent dat er geen hoger risico is voor advocaten/mediators. U kunt bij intrekking van de toevoeging wegens resultaat in alle gevallen de gebruikelijke toevoegvergoeding ontvangen.
Inning door de Raad
Door intrekking van de toevoeging(en) wegens resultaat krijgt de Raad een vordering op rechtzoekende ter hoogte van de toevoegvergoeding(en). Het risico van de inning ligt bij de Raad. Bij zwaarwegende omstandigheden kan de Raad afzien van invordering. Ook als de kosten van rechtsbijstand hoger zijn dan het behaald resultaat kan sprake zijn van een zwaarwegende omstandigheid.
Commercieel tarief
Na intrekking van de toevoeging wegens resultaat kunt u het normale tarief in rekening brengen met aftrek van de toevoegvergoeding. Het aanvullend declareren is voor u een mogelijkheid, geen verplichting. Informeert u uw cliënt vooraf goed over de gevolgen van resultaat boven de norm en de mogelijke kosten van rechtsbijstand. Zeker als de resultaatnorm gering overschreden lijkt te worden.
Informeer uw cliënt
Er is geen overgangsrecht en dit beleid geldt al. Dat betekent dat u niet alleen uw nieuwe cliënten, maar ook cliënten van lopende zaken moet informeren over deze beleidswijziging. Voor de cliënten is het van groot belang dat zij hiervan op de hoogte zijn, omdat het financiële gevolgen kan hebben als niet alleen de laatste maar alle toevoegingen die een directe relatie hebben met het resultaat worden ingetrokken na de resultaatbeoordeling.
Meer informatie
Op Kenniswijzer vindt u het beleid in de werkinstructie Resultaatbeoordeling, onder meer met een aantal voorbeelden van resultaatbeoordeling bij meerdere toevoegingen (onder punt 7).
Vragen?
Als u vragen heeft, kunt u bellen met 088 - 787 1000 en vragen naar de afdeling Resultaatbeoordeling van het Financieel Klantencentrum van de Raad.