Nieuws voor advocaten
Zoeken in de index
Verbetering van de dienstverlening is bij de Raad voor Rechtsbijstand een constant aandachtspunt. In dit kader wordt dit najaar ook het proces voor het indienen van piketdeclaraties vernieuwd.
De Raad voor Rechtsbijstand is bezig met de verwerking van de automatische inschrijving voor de specialisaties arbeidsrecht, huurrecht en sociaal zekerheidsrecht.
De Raad volgt de richtlijnen van het RIVM om de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers te garanderen. Zo werken al onze medewerkers sinds de corona-uitbraak thuis. De steekproefcontroles die we normaal gesproken op de kantoren van advocaten uitvoeren doen we ook vanuit huis.
Op 27 mei 2020 hebben wij bekendgemaakt dat Minister Dekker het besluit had genomen om een tegemoetkomingsregeling voor sociale rechtsbijstandverleners te treffen. De regeling is in overleg met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen en is inmiddels gepubliceerd. Met de regeling van de minister kan de Raad voor Rechtsbijstand begin volgend jaar tegemoetkomen in inkomensverlies, door de mogelijke afname van het aantal afgegeven toevoegingen, piketmeldingen en toegekende extra uren in 2020.
De Raad ontvangt signalen dat advocaten en mediators, naast de eigen bijdrage, een honorarium in rekening brengen aan de cliënt. Zolang de toevoeging in stand blijft, is het sturen van een (aanvullende) rekening naar de cliënt echter niet geoorloofd.
De sociaal advocatuur, mediators en bijzondere curatoren vervullen een bijzondere en belangrijke rol in de toegang tot het recht van min-en onvermogende burgers en daarmee voor de rechtsstaat. Deze rol dient juist in deze tijden gewaarborgd te blijven. Minister Dekker heeft de Tweede Kamer daarom vorige week geïnformeerd over het Kabinetsbesluit om een extra regeling voor de sociale advocatuur te treffen. Hiermee wordt tegemoetgekomen in inkomensverlies door de mogelijke afname van het aantal toevoegingen in 2020. De regeling is in overleg met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen.
De Raad voor Rechtsbijstand hecht veel waarde aan informatiebeveiliging en privacy in het algemeen en bescherming van uw persoonsgegevens in het bijzonder. Vanzelfsprekend werken wij conform de bepalingen uit de AVG, maar aanvullend nemen wij maatregelen om de informatiebeveiliging rond Mijn RvR de komende tijd verder te verbeteren. Zo hebben we op 26 mei het wachtwoordbeleid aangescherpt. In dit bericht leest u wat dit voor u betekent.
Tegen de achtergrond van de effecten van de coronacrisis heeft de Raad voor Rechtsbijstand een besluit genomen over de manier waarop wij om zullen gaan met de toetsing op het voldoen aan permanente educatie (PE) verplichtingen.
De accountant van de Raad controleert jaarlijks de rechtmatigheid van de toevoegingen en vergoedingen. Over 2019 is de gestelde foutmarge overschreden en neemt de Raad aanvullende maatregelen. In mei en september 2020 is er een tussentijdse steekproef om de foutscore 2020 en het effect van de maatregelen te monitoren. Neemt u deel aan de High Trust-werkwijze? Houd er dan rekening mee dat wij in die periodes stukken bij u kunnen opvragen. Ook vragen wij uw aandacht voor de volgende onderwerpen.
Het evaluatierapport met daarin de bevindingen uit de pilot Extra Uren is eind februari aangeboden aan de algemeen directeur/bestuurder van de Raad voor Rechtsbijstand. Als rode draad door het rapport lopen de thema’s ‘vertrouwen’ en ‘kwaliteit’. De Raad is, op advies van de toenmalige Commissie Van der Meer, op 1 oktober 2018 een pilot Extra Uren gestart om een commissie te laten adviseren in aanvragen tot toekenning van extra uren. De Raad heeft alle adviezen van de commissie overgenomen.