Nieuws voor advocaten
Zoeken in de index
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- ...
- resultaten 421-423
- volgende resultaten
Sociaal advocaten staan mensen bij die zelf geen advocaat kunnen betalen, maar wel rechtsbijstand nodig hebben. “Hun werk en de betekenis ervan in levens van mensen is vaak onzichtbaar, maar vormt één van de bases voor het functioneren van onze democratische rechtstaat”, aldus Irene Nijboer, directeur/bestuurder van de Raad voor Rechtsbijstand.
Met 14 portretten van sociaal advocaten, gemaakt door Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand, willen wij dit in beeld brengen. Donderdagmiddag 13 februari 2025 vond de opening van de foto-expositie plaats.
Staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken stelt 400.000 euro extra beschikbaar voor subsidies voor rechts- en wetswinkels. Het totaalbedrag voor deze subsidie komt daarmee op 515.000 euro per jaar. Rechts- en wetswinkels bieden een laagdrempelige toegang tot het recht, omdat zij veel mensen met een juridische vraag kosteloos helpen. Met het extra geld wordt de toegang tot het recht vergroot, kunnen de rechts- en wetswinkels verder professionaliseren en studenten meer in aanraking laten komen met deze vorm van rechtshulp, zodat zij mogelijk vaker voor het vak van sociaal advocaat zullen kiezen. Het extra geld is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 beschikbaar.
De Raad voor Rechtsbijstand past de beleidsregel over de tijdelijke aanvullende vergoeding voor rechtsbijstand en mediation in 2020 en 2021 aan. In overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid is besloten het subsidieplafond van 1.500 punten per kalenderjaar met terugwerkende kracht buiten werking te stellen. Dit betekent dat wordt afgezien van terugvorderingen van teveel betaalde tijdelijke toelage gesubsidieerde rechtsbijstand.
De Raad voor Rechtsbijstand voert per 2026 in overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten wijzigingen door in de deskundigheidseisen voor civiel jeugdrecht en jeugdstrafrecht. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
Vanaf 1 januari 2026 past de Raad voor Rechtsbijstand de deskundigheidseisen voor deelname aan de vreemdelingenpiketplanning vanaf 2026 aan. Het doel is om te zorgen dat alle advocaten die beroepen en vervolgberoepen vreemdelingenbewaring behandelen ook voldoende (actuele) kennis en ervaring hebben op het terrein van vreemdelingenbewaring.
Het Bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand heeft de inschrijvingsvoorwaarden advocatuur 2025 in november 2024 vastgesteld. De inschrijvingsvoorwaarden voor 2025 zijn op enkele onderdelen aangepast.
Vanaf 1 januari 2025 gelden nieuwe inkomens- en vermogensnormen voor de gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation. Deze normen gelden voor toevoegingsaanvragen die zijn ingediend vanaf 1 januari 2025.
Vanaf 1 januari 2025 worden het basisbedrag en de administratieve kostenvergoeding geïndexeerd. Deze indexering vindt plaats via een ministeriële regeling. Het basisbedrag voor toevoegingen voor rechtsbijstand en voor mediation, afgegeven op of na 1 januari 2025, wordt dan € 134,47. Dit geldt ook voor rechtsbijstand verleend in een piketzaak op of na 1 januari 2025.
Begin januari 2025 start de Raad voor Rechtsbijstand met de controle van de toevoegingen die in 2023 zijn aangevraagd.
De Raad voor Rechtsbijstand biedt sinds maart 2023 een subsidie aan (een startbijdrage) bij een verwijzing vanuit de rechtspraak van partijen die niet in aanmerking komen voor een toevoeging naar een mediator. De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft besloten om de regeling met ingang van 1 januari 2025 met vijf jaar te verlengen tot 1 januari 2030.
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- ...
- resultaten 421-423
- volgende resultaten