Meest gestelde vragen subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen
Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over de regeling Mijnbouwschade Groningen.
Algemeen
Waarom is de Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen ingesteld?
Eigenaren van een gebouw hebben behoefte aan onafhankelijke juridische bijstand bij hun verzoek tot versterking of schadevergoeding. Er is gekeken hoe dat zou kunnen. De Raad voor Rechtsbijstand heeft in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een subsidieregeling vastgesteld. Met deze regeling hebben eigenaren recht op gesubsidieerde rechtsbijstand bij hun versterkings- en/of schadevergoedingtraject.
Eigenaren hoeven geen eigen bijdrage te betalen en ook de hoogte van het inkomen en vermogen van de eigenaar speelt geen rol. Ook is er na afloop van de zaak geen sprake van resultaatbeoordeling. De rechtsbijstand is dus kosteloos.
De Raad voor Rechtsbijstand voert de regeling uit. Advocaten en mediators die voldoen aan de criteria kunnen zich hiervoor aanmelden. Als zij volledig aan de toelatingscriteria voldoen, kunnen zij deelnemen deel aan de regeling.
Wanneer gaat de Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen in?
De regeling treedt per datum publicatie in en geldt met terugwerkende kracht per 1 juli 2023. Ook eigenaren die al in een procedure hebben lopen, kunnen gebruik maken van de regeling. Voorwaarde is dat er nog geen beslissing op bezwaar is genomen door het NCG of IMG.
Hoe is de looptijd van de subsidieregeling?
De subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 1 juli 2023. De regeling kent zijn grondslag in de Tijdelijke wet Groningen. De verwachting is dat het versterken van gebouwen in 2028 afgerond kan zijn en dat de schade-afhandeling nog langer door kan gaan, vanwege de nog voortdurende bodemdaling. Om die reden is er aan de regeling geen einddatum verbonden.
Waarom is gekozen voor de Wrb?
Het ministerie van Economische Zaken heeft (via het ministerie van Justitie en Veiligheid) gevraagd de regeling uit te voeren via de Wrb. Hoewel advocaten die gespecialiseerd zijn in dergelijke zaken niet altijd deelnemen aan het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand is deze opzet toch als best passend gekozen. Hiermee is geborgd dat de gedupeerden via de bestaande rechtsbijstandsvoorziening op een laagdrempelige manier geholpen worden bij het afhandelen van hun schade en het versterken van het gebouw conform de wens van de Kamer.
Wie wordt er bedoeld met eigenaar?
De eigenaar van een gebouw, zoals bedoeld in art. 1 van de Woningwet. Woningcorporaties zijn uitgesloten. De regeling is specifiek opgezet voor particulieren en kleine ondernemers/organisaties. Zie meer: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005181/2023-07-01
Wat zijn Stut-en-Steun, IMG en NCG? Wat zijn hun taken?
Stut en Steun, www.stutensteun.nl
Stut-en-Steun is een onafhankelijke stichting. Zij biedt kosteloze ondersteuning aan de bewoners en MKB-ers van het Groninger aardbevingsgebied. De medewerkers bieden (be)grip en ondersteuning in het proces rondom de afhandeling van mijnbouwschade. Stut-en-Steun probeert daarbij antwoorden te geven op grote en kleine vragen die met aardbevingsschade, bouwkundig versterken en de diverse regelingen en subsidies te maken hebben.
IMG: Instituut Mijnbouwschade Groningen (schadevergoeding). Het IMG is een zelfstandig bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor het behandelen van de aanvragen voor schadevergoeding. Zie voor meer informatie https://www.schadedoormijnbouw.nl/
NCG: Nationaal Coördinator Groningen (schadeherstel). Zij streven er naar dat Groningers zo snel mogelijk weten of hun woning voldoet aan de veiligheidsnorm. Samen met gemeenten, bewoners en eigenaren zorgen ze ervoor dat alle noodzakelijke versterkingen in 2028 zijn afgerond. Voor meer informatie: https://www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/
Wanneer rechtsbijstand voor versterking en wanneer voor schadevergoeding?
Voor de toevoeging maakt het niet uit. Wel maakt de Raad voor Rechtsbijstand onderscheid tussen beide trajecten om een zo goed mogelijke match tussen eigenaar en advocaat/mediator tot stand te brengen. Meer informatie over de verschillende trajecten kunt u vinden op de websites van IMG en NCG. https://www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/schade-en-versterken
Vallen immateriële schade, bijkomende kosten en gevolgschade ook onder ‘schade’?
Ja. Hier gelden dezelfde voorwaarden als bij directe schade.
Kan ik een beroep doe op deze subsidieregeling bij een ‘opname op verzoek’ (versterking/NCG)?
Een opname op verzoek valt niet onder deze subsidieregeling. Een beroep op deze subsidieregeling kan enkel worden gedaan als de woning binnen het door NCG vastgestelde bevingsgebied ligt. De zogenoemde ‘scope’.
Subsidies: voor verduurzaming en/of versterking
Waar verduurzamingssubsidies niet onder de werking van de subsidieregeling vallen, geldt dit wel voor versterkingssubsidies. Subsidies waarbij zowel sprake is van een verduurzamingselement als van een versterkingselement worden voor deze subsidieregeling als versterkingssubsidie beschouwd. In de wet staat dat voor versterking juridische bijstand kan worden ingeschakeld. Zie art 13n (sub 1a) TwG.
Dat betreft de voorbereiding op het versterkingsbesluit en de uitvoering van de versterkingsmaatregelen. Omdat de financiering van deze versterking niet wordt uitgesloten, vallen de subsidies voor versterking er ook onder.
Verduurzaming is een nieuw onderwerp op het terrein van versterken (maatregelen 28 en 29 van Nij Begun). Er is verduurzaming binnen versterken, maar er is ook verduurzaming van gebouwen zonder versterken (buiten de scope van de versterkingsoperatie van NCG). De verduurzaming bij versterken voor gebouwen die binnen de scope van de versterkingsoperatie valt, valt wel onder de subsidieregeling.
De subsidie voor verduurzaming buiten de versterkingsoperatie valt er buiten.
Reikwijdte inzake versterkingssubsidies (oude situatie vóór Wet Versterken)
Voor de inwerkingtreding van de Wet Versterken verstrekte de NCG versterkingssubsidies. Met de Wet Versterken zijn deze subsidiebesluiten gelijkgesteld met versterkingsbesluiten van de NCG. Indien bewoners alsnog tegen dat besluit in bezwaar of beroep willen gaan, of een verzoek hebben om het subsidiebedrag aan te passen, dan kan daarvoor rechtsbijstand worden aangevraagd op basis van deze subsidieregeling.
Ook het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) verstrekt versterkingssubsidies (in opdracht van de NCG). Deze subsidiebesluiten komen daarmee ook in aanmerking voor rechtsbijstand op basis van de subsidieregeling. Let op! Dit geldt niet voor de verduurzamingssubsidies die SNN verstrekt.
Wat zijn de mogelijkheden als de nieuwbouw of schadeherstel niet goed gaat?
Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen twee situaties. In de eerste situatie is NCG of IMG de opdrachtgever. In de tweede situatie is de eigenaar zelf de opdrachtgever nadat hij met NCG of IMG heeft afgesproken dat hij een bedrag krijgt om zelf het schadeherstel of nieuwbouw te kunnen regelen.
Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en de toepasbaarheid van deze subsidieregeling.
1. Aansprakelijkheidsvraag. Het antwoord op de vraag wie aansprakelijk is, is afhankelijk van wie de opdracht aan de aannemer heeft gegeven. Is dat NCG of IMG dan moet die partij worden aangesproken als er dingen niet goed gaan. In het geval dat de eigenaar zelf de opdrachtgever is ten opzichte van de aannemer dan moet hij zelf de aannemer(s) aanspreken als er dingen niet goed gaan.
2. Reikwijdte subsidieregeling. Bij problemen tussen de eigenaar die zelf de opdracht heeft gegeven aan de aannemer is het vraagstuk privaatrechtelijk van aard. Daarmee valt het niet onder de reikwijdte van de subsidieregeling. Als de door IMG of NCG ingeschakelde aannemer dingen niet goed doet, gaat het over de uitvoering van het besluit door NCG of IMG.
In dat geval valt dit wel onder de reikwijdte van de subsidieregeling. Als er geen beroep kan worden gedaan op deze subsidieregeling, kan er mogelijk een reguliere toevoeging worden aangevraagd. Lees meer informatie.
Wat als er geen besluit wordt genomen?
Doet NCG of IMG er té lang over om een besluit te nemen? Dan heeft de eigenaar op basis van deze subsidieregeling recht op rechtsbijstand. U kunt dus op basis van een toevoeging beroep instellen bij de rechter wegens niet-tijdig beslissen. De verstrekte toevoeging geldt óók direct voor de daaropvolgende fase van zienswijze/bezwaar.
Contact met De Raad voor Rechtsbijstand
U kunt contact opnemen met de Raad voor Rechtsbijstand via [email protected] en 088 – 787 1818.
Inschrijven
Voor welke zaken geldt deze regeling?
De subsidieregeling geldt voor eigenaren die die te maken hebben met een schadeherstel- of een versterkingstraject, of een samenloop van deze trajecten. Dit moet blijken uit een brief van de NCG (versterking) of het IMG (schade). Rechtsbijstand kan worden verleend aan eigenaren die een verzoek tot schadevergoeding of schadeherstel willen indienen of hebben ingediend bij het IMG, en tevens aan eigenaren die een veiligheidsbeoordeling van hun gebouw van het NCG hebben ontvangen. Ook kan rechtsbijstand worden verleend bij het indienen van een zienswijze c.q. bezwaar, beroep of hoger beroep tegen een beslissing van het IMG of de NCG.
Hiervoor kunnen eigenaren binnen deze regeling kosteloze rechtsbijstand krijgen zonder een toets op het inkomen/vermogen en zonder betaling van een eigen bijdrage.
Voor aanvullende kwesties waarvoor de eigenaren rechtsbijstand nodig hebben, moet de advocaat een reguliere toevoeging aanvragen. Hierop vindt dan wel een inkomens-/vermogenstoets plaats en geldt een eigen bijdrage.
Hoe kan ik me opgeven voor deelname?
Voor deelname aan de regeling kan een advocaat zich bij de Raad voor Rechtsbijstand inschrijven via een formulier. Zie de pagina Inschrijving deelname subsidieregeling Mijnbouwschade. De voorwaarden om binnen deze subsidieregeling rechtsbijstand te verlenen, staan op het formulier. Meer informatie leest u op de pagina over de subsidieregeling in de Staatscourant.
Welke voorwaarden zijn van toepassing?
De voorwaarden voor advocaten en mediators vindt u op het inschrijfformulier en in de bijlage bij de subsidieregeling zelf.
Door wie zijn die voorwaarden bepaald?
De voorwaarden voor advocatuur om deel te kunnen nemen aan de subsidieregeling, zijn in overleg met betrokken ketenpartners door de Raad voor Rechtsbijstand geformuleerd.
Kosten van opleidingen
Deelname aan de nog te organiseren (en verplichte) cursus Mijnbouwschade is gratis. Indien u een nog een basiscursus Bestuursrecht moet volgen om te kunnen voldoen aan de deelname-eisen van deze regeling, kunt u die kosten declareren bij de Raad voor Rechtsbijstand tot een maximum van € 2.300,- incl. btw per advocaat. Voor mediators is bestuursrecht geen vereiste. Daarom kunnen zij daar geen kosten voor declareren.
Kan er een beroep op deze regeling worden gedaan als ik de eigenaar al langer dan 1 juli 2023 bij sta?
Ja, dat kan. Onder het voorbehoud dat de zaak nog lopend is. Dat wil zeggen dat er geen uitspraak op bezwaar of (hoger) beroep is geweest. Een eventuele nieuwe fase in de procedure kan uiteraard sowieso onder deze regeling vallen. Voor deze nieuwe fase is dan wel van belang dat u voldoet aan alle voorwaarden. Zie ook Wat gebeurt er als een advocaat al werkt voor eigenaar en onder de regeling gaat vallen?
Kunnen advocaten die al eigenaren in de Mijnbouwschade Groningen bijstaan ook (op een later moment) aan deze regeling deelnemen? En hoe gaat de overgang van toevoegingen?
Ja, dat kan. Advocaten kunnen zich ook op een later moment nog aanmelden voor de regeling. Aanmelden kan zolang de regeling loopt. Een eventueel reeds verstrekte reguliere toevoeging kan, als de zaak nog in behandeling is en wanneer nog geen beslissing op bezwaar is genomen, worden omgezet. We verzoeken de advocaat in dat geval, om het kenmerk (toevoegnummer) te melden via 088-787 1818.
Ik heb een eigenaar eerder bijgestaan tegen de NCG/IMG en de werkzaamheden zijn al klaar. Kan ik met terugwerkende kracht hiervoor een toevoeging ontvangen?
Nee. De regeling geldt alleen voor zaken die nog lopen of moeten beginnen op het moment dat de regeling van start gaat.
Toevoegen/Betalen
Hoe vraag ik een toevoeging aan binnen de regeling?
Dit leest u op de pagina rvr.org/mijnbouwschade/toevoeging.
Kan ik meerdere toevoegingen aanvragen voor 1 gedupeerde?
Ja. In een aantal gevallen kan er een afzonderlijke toevoeging worden verleend terwijl het dezelfde gedupeerde betreft. Dit geldt als:
- Het gaat om verschillende gebouwen.
- De aanvragen betrekking hebben op zaken bij verschillende instanties. Dus één bij IMG (schade) en één bij NCG (versterking).
- De aanvragen betrekking hebben op verschillende fases. Dus bijvoorbeeld: één bevindt zich in de fase zienswijze/bezwaar en één in de fase van beroep. -
- Er meerdere aanvragen zijn voor schadevergoeding uit verschillende periodes in behandeling, waardoor er wezenlijk andere werkzaamheden moeten worden verricht door de rechtsbijstandverlener. De Raad neemt aan dat hiervan in ieder geval sprake is als tussen de aanvragen tot schadevergoeding een half jaar of meer is verstreken en de zaken niet door het IMG zijn samengevoegd. Is de termijn korter dan een half jaar of zijn de zaken samengevoegd? Dan moet de rechtsbijstandverlener gemotiveerd aangeven dat er wezenlijk andere werkzaamheden moeten worden verricht.
- De aanvragen in dezelfde fase betrekking hebben op materiële schade en immateriële schade en hiervoor aparte aanvragen ingediend moeten worden.
Hoe werkt het matchingsproces?
Via een formulier op rechtsbijstand.nl/mijnbouwschade, deze zal binnenkort live gaan, kan een eigenaar zich bij de Raad voor Rechtsbijstand binnenkort melden. Hij vult hierbij zijn gegevens in, de eventuele voorkeursdienstverlener en voor welke rechtshulp hij matching aanvraagt (advocaat/mediator en versterking en/of vergoeding).
De Raad voor Rechtsbijstand stelt hierna drie dienstverleners voor die deelnemen aan de regeling. Dit gebeurt door de namen en contactgegevens van deze dienstverleners naar de eigenaar te mailen. Hierna zal de eigenaar zelf een geschikte dienstverlener kiezen en benaderen. De Raad speelt geen verdere rol in het maken (of registreren) van die keuze.
- Er wordt gematcht op het gebied van inschrijving (schadevergoeding/versterking) en het type dienstverlening (rechtsbijstand/mediation).
- Dienstverleners die tot dat moment het minst zijn voorgesteld krijgen voorrang.
- Bij gelijke geschiktheid vindt selectie alfabetisch plaats.
- Indien de rechtzoekende een voorkeur aangeeft en deze dienstverlener voldoet aan de voorwaarden, wordt deze voorgesteld als match.
Er wordt bij matching geen rekening gehouden met de afstand tussen de rechtzoekende en de dienstverlener (dit is door het kleine spreidingsgebied van de gedupeerden niet haalbaar).
Voor de matching verwerken we een beperkte set aan persoonsgegevens, met als doel de beste match tussen verzoeker en advocaat te realiseren.
Hoeveel zaken kan ik verwachten?
Het aantal zaken is afhankelijk van het aantal advocaten en mediators dat deelneemt aan de regeling, gecombineerd met het aantal eigenaren dat rechtsbijstand wenst. Het is op dit moment moeilijk daarover concrete cijfers te geven.
Mag ik een eigenaar weigeren?
Als u zich opgeeft voor deelname aan de regeling gaan wij ervan uit dat u geen eigenaren weigert. Als er een vertrouwensbreuk is kan uiteraard altijd om een opvolgende advocaat worden verzocht. Als uw praktijk het niet (meer) toelaat om alle aan uw gematchte eigenaren bij te staan, kunt u hierover in overleg treden met de Raad.
Hoe worden deelnemende advocaten en mediators toegevoegd?
Bij een positieve matching verleent de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging op basis van de volgende zaakcodes:
- X020: bijstand door advocaat inzake schadevergoeding (IMG)
- M920: bijstand door mediator inzake schadevergoeding (IMG)
- X030: bijstand door advocaat inzake versterking (NCG)
- M930: bijstand door mediator inzake versterking (NCG)
Het besluit ontvangt u binnen 1 week na telefonisch contact waarin de matching is aangekondigd. Er wordt aan de eigenaren geen eigen bijdrage opgelegd. Na afloop van de werkzaamheden kan er via ‘Mijn RvR’ (advocaten) of een apart declaratieformulier (mediators) een vergoeding worden aangevraagd.
Verrekening na proceskostenveroordeling (artikel 7:15 Awb)
De Raad voor Rechtsbijstand vermindert de rechtsbijstand vergoeding aan de advocaat, als er ten gunste van de eigenaar een proceskostenveroordeling in bezwaar en (hoger) beroep plaatsvindt (art. 7 lid 4 van de regeling rechtsbijstand) met het bedrag van deze proceskostenveroordeling. Dit geldt ook voor de kosten met betrekking tot de deskundige.
Procedure (deels) terugbetalen aan de Raad
Als de Raad subsidie heeft verstrekt voor een deskundige, kan het voorkomen dat de NCG of IMG deze kosten (deels) vergoedt. Bijvoorbeeld bij een kostenveroordeling. U moet dan de te veel ontvangen subsidie aan de Raad terugbetalen. U maakt het bedrag over naar NL84INGB0003196986 t.n.v. Raad voor Rechtsbijstand o.v.v. uw A-nummer, het toevoegingsnummer, en ‘Mijnbouwschade terugbetaling’. Als de omschrijving te lang is dan graag zoveel mogelijk invullen in dezelfde volgorde. Daarnaast stuurt u een e-mail naar [email protected] met de volgende gegevens:
- Het toevoegingsnummer (dit is het nummer waarmee u de subsidie eerder hebt verkregen).
- Welk bedrag er is teruggestort en dat het de deskundigensubsidie betreft.
- Een korte toelichting waarom het geld is teruggestort.
- Dat u een bevestiging wilt ontvangen (indien van toepassing).
Wat gebeurt er als een advocaat al werkt voor de eigenaar en onder de regeling gaat vallen?
Dan is er de volgende keuze. Of de zaak gaat buiten deze regeling verder. Of de zaak wordt onder deze regeling gebracht. In het laatste geval kunt u geen geld in rekening brengen aan de eigenaar. Als er al betalingen van de eigenaar aan u hebben plaatsgevonden, dan moet u deze terugbetalen. Dit geldt voor ontvangen betalingen na 1 juli 2023 (ingangsdatum regeling).
De omvang van rechtsbijstand en de puntenvergoeding voor advocaten en mediators in deze zaken is gebaseerd op een schatting. Wat gebeurt er als deze inschatting onjuist is?
De Raad voor Rechtsbijstand monitort gedurende de subsidieregeling of de tijdsbesteding in verhouding staat tot het aantal punten. Wanneer deze substantieel afwijkt zal de Raad voor Rechtsbijstand aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken adviseren het aantal punten in de regeling aan te passen.
Mag ik kosten in rekening brengen bij de eigenaar?
Nee. Er mogen geen kosten in rekening worden gebracht bij de eigenaar, anders dan genoemd in art. 4 Bvr.
Wordt de toevoeging ingetrokken als de eigenaar geld ontvangt van NCG en/of IMG?
Nee, de toevoeging wordt niet ingetrokken. De regeling kent geen resultaatsbeoordeling. Bij een kostenveroordeling vindt wel een verrekening plaats.
Is de High Trust-regeling van toepassing?
Nee. Dit betekent dat alle relevante stukken meegestuurd moeten worden bij zowel de aanvraag als bij de declaratie.
Ik heb al een reguliere toevoeging aangevraagd. Kan ik die nog omzetten?
Een eventueel reeds verstrekte reguliere toevoeging kan, als de zaak nog in behandeling is en wanneer nog geen beslissing op bezwaar door IMG of NGC is genomen, worden omgezet. We verzoeken de dienstverlener in dat geval om het kenmerk te melden via [email protected] of telefonisch via 088 – 787 1818.
Wat is de hoogte van de vergoedingen?
Bij het opstellen van de regeling is aansluiting gezocht bij de Wrb. In overeenstemming met de Wrb wordt de vergoeding voor een toevoeging berekend door het aan de zaak toegekende aantal punten (het gewicht van de zaak) te vermenigvuldigen met het basisbedrag. Het basisbedrag bedraagt € 120,20 in 2023 en wordt jaarlijks geïndexeerd. Ingeschat is dat, gelet op de complexiteit van de materie, het gewicht van de zaak hoog is. Daarom wordt voor iedere toevoeging 40 punten toegekend aan advocaten. Aan mediators wordt een toevoeging van 20 punten toegekend. Het aantal punten geldt per zaaksoort en per aanleg.
De advocaat krijgt standaard een toeslag van 2 punten per zaak als onkostenvergoedingen in verband met een verplichte opleiding en evaluatie.
De tijdsbesteding wordt gemonitord. Advocaten schrijven tijd zodat voor toekomstige zaken de noodzakelijke aanpassingen kunnen worden gedaan in het aantal uren.
Is opvolging mogelijk?
Opvolging is mogelijk. Indien de zaak overgaat van de ene naar de andere advocaat gelden de normale regels. Klik hier voor deze regels <Art. 09 Bvr Opvolging - rvr.org>
De factuur van de deskundige is 2x vergoed, hoe kan dat?
Het kan voorkomen dat de Raad de factuur van de deskundige heeft vergoed, terwijl de andere partij is veroordeeld tot het betalen van deze kosten. In dat geval moet het bedrag dat dubbel is ontvangen, worden teruggestort naar de Raad. Dit kan naar hetzelfde rekeningnummer van waar het is ontvangen o.v.v. het kenmerk en ‘terugboeking’. Daarnaast moet u een begeleidende e-mail sturen naar [email protected].
Mediation
Wanneer komt een zaak in aanmerking voor mediation?
Bij mediation zijn er twee sporen mogelijk:
- de eigenaar meldt zichzelf voor mediation.
- de advocaat initieert mediation om tot een oplossing van het probleem te komen;
In beide situaties heeft de Raad voor Rechtsbijstand de schriftelijke bevestiging nodig dat de wederpartij ook akkoord is om via mediation tot een oplossing van het geschil te komen.
Wie kan mediation aanvragen?
Zowel de advocaat als de eigenaar kunnen mediation aanvragen. In beide gevallen is er instemming nodig van de NCG of het IMG. Deze voorwaarde is noodzakelijk voor een kans op een succesvol mediationtraject.
Deskundige inschakelen
Wie wordt bedoeld met deskundige?
Er zijn twee typen deskundigen die kunnen worden ingeschakeld: financieel en bouwkundig. Hier vindt u de voorwaarden voor de deskundige <Staatscourant 2023, 19015 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)>. De lijst van deskundigen vindt u hier:
Kan een advocaat een deskundige inschakelen en wat zijn de kosten?
Ja. De kosten kunnen in rekening worden gebracht bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zie ook meest gestelde vraag: ‘Kosten deskundige’. Er zijn twee manieren om de inzet van een deskundige te vergoeden. Tot aan de fase van een besluit. De eigenaar roept in dat geval de hulp van een deskundige in. IMG en/of NCG betaalt de factuur van deze deskundige. Na een besluit en in bezwaar, beroep en hoger beroep. In de regeling rechtsbijstand (art.9) is bepaald dat de advocaat namens de rechtzoekende via het IMG en NCG het advies van een bouwkundige of financiële deskundige kan inroepen. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de factuur van deze deskundige aan de advocaat.
Welke deskundige kan ik inschakelen?
Om de factuur (tot een maximum van € 3.316,00) te kunnen declareren binnen deze subsidieregeling moet de deskundige op de lijst staan van erkende deskundigen bij NCG en/of IMG.
NCG hanteert een lijst voor financieel deskundigen en bouwkundig deskundigen. Wilt u een deskundige inschakelen die niet op de lijst staat, maar wel voldoet aan de eisen, dan kunt u NCG en/of IMG verzoeken deze deskundige op te nemen op de hiervoor genoemde lijsten.
Nadere toelichting
CG en IMG toetsen de geschiktheid van deskundige op basis van de eisen in de ministeriële regeling bouwkundige en financiële bijstand. Deze eisen zijn opgesteld op basis van de eisen die door NCG werden gebruikt vóór de inwerkingtreding van de Wet Versterken en de subsidieregeling.
Deze toetscriteria zijn zo objectief mogelijk en mogen geen drempel vormen voor een bouwkundige en financieel adviseur. De toets vindt plaats op geschiktheid als adviseur voor de eigenaar van een gebouw. Kan een deskundige zich niet aanmelden bij IMG of NCG terwijl daar volgens u geen of geen juiste inhoudelijke redenen aan ten grondslag liggen? Dan kunt u dit melden bij de Raad via [email protected].
Is er vaker dan 1x een deskundigenrapport nodig?
In principe wordt er per fase eenmalig een deskundigenrapport tot een maximumbedrag van € 3.316,00 vergoed. Het kan echter voorkomen dat er meerdere rapporten nodig zijn. Dit kan als vanuit NCG of IMG het deskundigenrapport op een of meerdere punten wordt betwist en daarvoor een nieuw rapport nodig is.
Maar het komt ook voor dat de situatie zodanig is gewijzigd dat er opnieuw een deskundige moet worden ingeschakeld. U kunt dan met een korte toelichting nogmaals een declaratie indienen voor een deskundigenrapport. Het vorenstaande geldt per fase. Indien er voor bezwaar, beroep of hoger beroep een nieuwe toevoeging is aangevraagd en afgegeven dan is er sprake van een nieuwe fase.
Overig
Wat doen wij met uw gegevens?
De inschrijving van een advocaat wijkt niet af van het reguliere proces. Meer informatie over hoe de Raad voor Rechtsbijstand met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Voor deze specifieke regeling geldt de volgende extra informatie. De aanvragen komen binnen via een beveiligde manier van online verzending, die zowel afzender als ontvanger beschermt tegen mogelijke beveiligingsincidenten. Deze aanvragen komen terecht in een speciaal aangemaakte e-mailbox.
De aanvragen worden daar tijdelijk opgeslagen en vervolgens uit de e-mailbox gehaald, opgeslagen en verwerkt in ons systeem. Verdere conversatie tussen de Raad voor Rechtsbijstand, eigenaar en advocaat verloopt telefonisch of via deze e-mailbox.
De data worden gebruikt door een selecte groep medewerkers en bewaard conform de Archiefwet. De eigenaar hoeft bij de aanvraag alleen zijn eigen gegevens op te geven en niet die van een eventuele partner. Wij doen geen navraag in de Basisregistratie Personen of er sprake is van een partner. Om die reden worden alle toevoegingen verstrekt op de norm alleenstaande.
Informatie voor eigenaren
Ook voor eigenaren is er een website in de maak met informatie over deze regeling. Daar staan naast algemene informatie ook vaak gestelde vragen met antwoorden. Ook is daar een overzicht geplaatst van afkortingen en specifieke termen die worden gebruikt door de Raad voor Rechtsbijstand en andere betrokkenen. Deze komt spoedig online.
Vaststellings- en uitvoeringsovereenkomsten
Een vaststellingsovereenkomst is een instrument dat in de praktijk IMG en NCG (op beperkte schaal)gebruikt. Dit instrument is privaatrechtelijk van aard en kent geen grondslag in de TwG. Het valt dus niet onder deze subsidieregeling en er kan geen toevoeging voor worden aangevraagd.
Een vaststellingsovereenkomst wordt echter vaak gesloten in het kader van een besluit van IMG of NCG waarin het bedrag en de voorwaarden staan.
Voor een bezwaar en/of beroep tegen dat besluit kan onder deze subsidieregeling wel een toevoeging worden aangevraagd. Ook voor het gaan sluiten van een (uitvoerings- of vaststellings)overeenkomst in het kader van een te nemen besluit (tot schadevergoeding in natura of tot een vaste vergoeding), is er op basis van de subsidieregeling recht op rechtsbijstand.
Bij versterkingswerkzaamheden die niet door of in opdracht van NCG worden uitgevoerd, maar op eigen verzoek in eigen beheer door de eigenaar, geldt dat kwesties die voorvloeien uit de overeenkomst van de eigenaar met (bijvoorbeeld) een aannemer niet onder de reikwijdte van de subsidieregeling vallen.
Hetzelfde geldt bij schade (IMG), indien de eigenaar met de verstrekte schadevergoeding van het IMG met een aannemer de schade herstelt.
Relevante artikelen
(Procedure en werkwijze van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2022) - Artikel 1.7 (besluit tot schadevergoeding), lid 5: Indien het IMG ertoe beslist om de schade in natura te vergoeden, verbindt het aan zijn besluit de voorwaarde dat tussen de aanvrager en de Staat der Nederlanden een uitvoeringsovereenkomst tot stand komt. - Artikel 2.8 (vaste vergoeding), lid 4: Als de aanvrager alle schade aan het object heeft opgenomen of heeft laten opnemen op de wijze zoals beschreven in artikel 2.9, en nog steeds wordt voldaan aan de voorwaarden uit het tweede lid, doet het Instituut de aanvrager een definitief aanbod om de schade door middel van een vaste vergoeding af te handelen. Onderdeel van het aanbod is het bepaalde met betrekking tot de finaliteit in artikel 2.10. Als de aanvrager het aanbod accepteert, komt een vaststellingsovereenkomst als bedoeld in artikel 7:900 artikel 7:900 BW tot stand.
Woningcorporaties, VvE’s en stichtingen Woningcorporaties:
Woningcorporaties zijn uitgesloten van deze subsidieregeling. Dit geldt voor zowel grote als kleine woningcorporaties.
VvE’s: Indien het bestuur van de VvE met de eigenaren een akkoord heeft bereikt over het inroepen van bijstand, kan het bestuur rechtsbijstand op grond van de subsidieregeling aanvragen. Uiteraard enkel indien ook is voldaan aan de andere voorwaarden van de subsidieregeling.
Stichting:. Als een stichting eigenaar is van een pand dan geldt de subsidieregeling ook voor deze stichting.
Waardevermindering woning (WOZ)
Bezwaar tegen een IMG-besluit waarin staat dat een eigenaar recht heeft op schadevergoeding voor de waardevermindering van de woning, de zogenoemde waardedalingsregeling, valt onder de subsidieregeling.
Het is dus niet voldoende dat de gemeente de WOZ-waarde lager heeft vastgesteld. Er moet een IMG-besluit zijn dat ingaat op de mogelijke waardevermindering van de woning en de daaraan gekoppelde schadevergoeding.
Wat betekenen de begrippen 'versterkingsbesluit' en 'besluiten op norm'?
De NCG kan na de beoordeling van de veiligheid een besluit nemen dat de woning of gebouw moet worden versterkt, hierna volgt een zogenaamd versterkingsbesluit. Ook kan NCG na de beoordeling een besluit nemen dat de woning op norm is. Voor bezwaar en (hoger) beroep tegen beide type besluiten voorziet deze subsidieregeling in gratis rechtsbijstand en/of mediation.