Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen
Vanaf 1 juli 2023 kan de eigenaar van een gebouw die te maken heeft met schade of versterking als gevolg van aardgaswinning en gasopslag kosteloze rechtsbijstand en mediation krijgen. Dit is geregeld in de Subsidieregeling rechtsbijstand en aanverwante kosten Tijdelijke wet Groningen (hierna: regeling).
De Raad voor Rechtsbijstand verzorgt dit. Advocaten en mediators die aan deze regeling willen meedoen, kunnen een deelnameverzoek indienen.
Bent u een eigenaar van een gebouw en gedupeerde van mijnbouwschade in Groningen? Op rechtsbijstand.nl/mijnbouwschade vindt u meer informatie.
Over de regeling
De regeling biedt rechtsbijstand en mediation voor de eigenaar van een gebouw (conform art. 1 van de Woningwet), die vanwege schade of versterking als gevolg van aardgaswinning en gasopslag bijstand nodig heeft in het schadeherstel- of versterkingsproces.
Wanneer en waarvoor kan rechtsbijstand en mediation worden geboden?
- De (juridische) bijstand kan worden ingeschakeld bij bezwaar, beroep of hoger beroep tegen een besluit van het Instituut Mijnbouwschade (IMG) in het schadeherstelproces. Rechtsbijstand is ook mogelijk in de verschillende bestuursrechtelijke fases tegen een besluit van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) in het versterkingstraject, vanaf het moment van beoordeling van het gebouw tot en met de uitvoering van de versterkingsmaatregelen.
- Ook in de voorfase van de schadeafhandeling kan juridische bijstand worden verleend. Bijvoorbeeld wanneer het schaderapport wordt opgesteld en de eigenaar het niet eens is met de inhoud daarvan en een zienswijze wil indienen op dit rapport.
- Ook in het geval de eigenaar de versterking van zijn gebouw in eigen beheer uitvoert, of wanneer de versterking wordt uitgevoerd onder regie van bijvoorbeeld de gemeente (bij batch 1588), kan hij een beroep doen op juridische bijstand onder deze regeling. Voorwaarde is dat de NCG een beoordeling van het gebouw heeft uitgevoerd.
Aanvraag door de eigenaar en voorwaarden
Als de eigenaar een bevestiging van de behandeling van zijn zaak van IMG of NCG heeft ontvangen, kan deze zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
In het geval van mediation moet duidelijk zijn dat de andere partij ook instemt met die optie.
Let op: in deze regeling gelden geen inkomens- en vermogenseisen, er wordt ook geen eigen bijdrage opgelegd aan de aanvrager, en ook de resultaatsbeoordeling is niet van toepassing.
Indien het nodig is om tijdens de procedure een bouwkundige of financiële deskundige in te schakelen, vergoedt de Raad eveneens de kosten van deze expert. De maximumvergoeding bedraagt € 3.316,00 incl. BTW. Voorwaarde is dat de nota niet rechtstreeks ter betaling naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is of wordt gestuurd. De op naam van de advocaat of mediator gestelde nota, kan ter tussentijdse betaling bij de Raad worden aangeboden. De Raad stelt hiervoor binnenkort een declaratieformulier ter beschikking.
Het bedrag van de nota wordt uitsluitend betaald via het rekeningcourant van de betreffende advocaat of mediator. De Raad verricht geen rechtstreekse betalingen aan bouwkundig of financieel deskundigen.
Meer informatie
U vindt op de onderstaande pagina’s meer informatie over:
- Inschrijven voor de regeling
- Toevoegingen binnen de regeling en vergoeding
- Meest gestelde vragen over de regeling
- Declaratieformulier deskundigen Mijnbouwschade
Hoe gaan wij om met uw gegevens?
Uw gegevens worden gebruikt voor het behandelen van uw verzoek. Verder gebruikt de Raad de gegevens als dat nodig is voor de uitvoering en evaluatie van de regeling. Meer informatie over hoe de Raad voor Rechtsbijstand met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Heeft u nog vragen?
Kijk dan eerst of uw vraag al voorkomt in de Meest gestelde vragen over de regeling.
Biedt dat geen antwoord op uw vraag? Stel uw vraag dan bij voorkeur via [email protected]. Belt u toch liever? Dan kan dat via 088-787 1818.
Ingeschreven en dan?
Video's met uitleg
In deze video krijgt u uitleg over de Subsidieregeling Mijnbouwschade. Niet alleen wat het inhoudt, maar ook wat uw cliënt eraan heeft.
Wilt u meer informatie over de subsidieregeling? Bekijk de opname van de webinar van 5 november, waarbij uitleg werd gegeven over de subsidieregeling.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseerde de webinar met medewerking van de Raad voor Rechtsbijstand, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de mogelijkheid van mediation. Uiteraard kunt u ook terecht bij de veelgestelde vragen over de subsidieregeling.