Subsidieregeling Klokkenluiders
Vanaf 1 februari 2024 kan iemand die door het Huis voor Klokkenluiders wordt doorverwezen voor juridische ondersteuning via de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: Raad) passende en kosteloze rechtsbijstand en/of mediation aanvragen. Dit is geregeld in de Subsidieregeling rechtsbijstand Wet bescherming klokkenluiders (hierna: Subsidieregeling).
Vanaf nu kunnen advocaten en mediators die aan deze regeling willen meedoen, een deelnameverzoek indienen bij de Raad.
Over de Subsidieregeling
De subsidieregeling biedt kosteloze rechtsbijstand en mediation voor de melder van een vermoeden van een misstand als bedoeld in de Wet bescherming klokkenluiders. De afdeling advies van het Huis voor Klokkenluiders beoordeelt of sprake is van een redelijk vermoeden van een misstand (op basis van informatie die is verstrekt door de melder).
Als dat het geval is, ontvangt de melder een dienstverleningsbrief van het Huis voor Klokkenluiders zodat de melder gebruik kan maken van de dienstverlening van het Huis voor Klokkenluiders.
Als de afdeling advies van het Huis voor Klokkenluiders vervolgens tot de conclusie komt dat rechtsbijstand en/of mediation noodzakelijk is in verband met de melding, of mogelijke benadeling als gevolg van de melding, geeft het een verwijzingsbrief af voor rechtsbijstand of mediation via de Raad.
Naast de melder kunnen ook de volgende personen in aanmerking komen voor deze Subsidieregeling:
- personen die voornemens zijn een melding van een vermoeden van een misstand te doen;
- betrokken derden (bijvoorbeeld een collega of familielid die verbonden is met een melder en die in een werkgerelateerde context benadeling kan ervaren);
- personen die de melder bijstaan (zoals een vertrouwenspersoon of een vakbondsvertegenwoordiger) als bedoeld in de Wet bescherming klokkenluiders.
Wanneer en waarvoor kan rechtsbijstand en mediation worden geboden?
- Voor de rechtsbijstand en mediation komen (potentiële) melders met een vermoeden van een misstand in aanmerking, alsmede betrokken derden en mensen die de melder bijstaan.
- Aanmelden voor de rechtsbijstand en mediation kan alleen na een verwijzingsbrief van het Huis voor Klokkenluiders.
- De rechtsbijstand en mediation kunnen worden ingeschakeld in alle fases van het geschil.
Aanvraag gesubsidieerde rechtsbijstand
Als de potentiële melder, betrokken derde of de persoon die de melder bijstaat een verwijzingsbrief van het Huis voor Klokkenluiders heeft gekregen, kan deze zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In de verwijzingsbrief geeft het Huis voor Klokkenluiders aan dat bijstand van een advocaat en/of mediator nodig is, omdat er mogelijk sprake is van benadeling als gevolg van een melding in de zin van de Wet bescherming klokkenluiders.
In het geval van mediation moet duidelijk zijn dat de werkgever ook instemt met die optie.
Let op: In deze Subsidieregeling gelden geen inkomens- en vermogenseisen en er wordt ook geen eigen bijdrage opgelegd aan de aanvrager. Ook de resultaatsbeoordeling is niet van toepassing.
Andere rechtsgebieden
Het gaat vaak om een arbeidsrechtelijk geschil. Het kan echter voorkomen dat het geschil (ook) betrekking heeft op een ander rechtsgebied. Bijvoorbeeld het strafrecht omdat er sprake zou zijn van het lekken van bedrijfsgeheimen. Of het sociaal zekerheidsrecht na een ontslagzaak. Als dit bekend is bij de verwijzing neemt het Huis voor Klokkenluiders dit in de brief op. Indien mogelijk matcht de Raad advocaten en/of mediators die in beide rechtsgebieden zijn gespecialiseerd. Wordt dit pas later duidelijk en heeft de toegevoegde advocaat en/of mediator de benodigde specialisatie niet, dan wordt er een tweede advocaat en/of mediator toegevoegd met de benodigde specialisatie.
Meer informatie
U vindt op de onderstaande pagina’s meer informatie over:
Inschrijven?
Wilt u zich inschrijven als advocaat?
Wilt u zich inschrijven als mediator?
Hoe gaan wij om met uw gegevens?
De Raad gebruikt uw gegevens voor het behandelen van uw verzoek. Verder gebruikt de Raad de gegevens als dat nodig is voor de uitvoering en evaluatie van de Subsidieregeling. Meer informatie over hoe de Raad voor Rechtsbijstand met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Wilt u meer weten over de Raad en de Wrb?
U kunt voor algemene vragen over de Raad en de Wrb terecht op onze website www.rvr.org. Ook is er altijd de mogelijkheid uw vragen voor te leggen aan iemand van de Raad. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected]. U wordt dan gebeld door een medewerker van relatiemanagement die uw vragen over de Raad en de Wrb kan beantwoorden.
Heeft u vragen over deze regeling?
Heeft u vragen? Kijk dan eerst of uw vraag al voorkomt in de ‘Vragen en antwoorden over deze regeling’.
Biedt dat geen antwoord op uw vraag? Stel uw vraag dan bij voorkeur via [email protected]. Belt u liever? Dat kan via 088-787 1818.
Bent u een potentiële melder, betrokken derde of iemand die een melder bijstaat? Op rechtsbijstand.nl/klokkenluiders vindt u meer informatie.