Veelgestelde vragen experiment echtscheiding - (matching)proces
Het (matching)proces (versie 31-01-2022)
Aan deze antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. De veelgestelde vragen worden met enige regelmaat aangepast en aangevuld. Heeft u aanvullende vragen? Mail naar [email protected]
De matching vindt plaats op basis van afstand (postcode rechtzoekende-postcode dienstverlener). De dichtstbijzijnde dienstverlener wordt geselecteerd, daarna de tweede dichtstbijzijnde en daarna de derde. Wanneer meerdere indicaties zijn afgegeven, wordt de match in een vaststaande volgorde tot stand gebracht. De volgorde van de matchingcriteria is:
- in het kader van het experiment in de matchingpoule toegelaten dienstverleners die het benodigde basisrechtshulppakket aanbieden (en indien van toepassing de optioneel benodigde add-ons);
- de kortste afstand tussen de postcode van de rechtzoekende en de postcode van het kantoor van de dienstverlener.
Een volledig overzicht van de matchingcriteria vindt u in de regeling.
In het experiment echtscheiding wordt bij het verzoek tot toelating in de matchingpoule gevraagd aan u gevraagd of u het bezwaarlijk vindt om uw cliënten in de Engelse taal te woord te staan. Dat is een criterium waarop een rechtzoekende met u gematcht kan worden. Wanneer gedurende het experiment blijkt dat er veel behoefte bestaat aan dienstverlening in meerdere talen, kan de Raad in overleg met de betrokken ketenpartners, de vraag naar dienstverlening in een andere taal dan het Nederlands en het Engels opnemen bij het verzoek tot toelating tot de matchingpoule. Dan wordt dit als aanvullend matchingcriterium gebruikt. Deze vraag wordt dan ook nog voorgelegd aan de reeds toegelaten dienstverleners.
U mag een match een enkele maal zonder nadere toelichting weigeren. Het is niet in het belang van de rechtzoekende om een dienstverlener te hebben die hem eigenlijk niet wil bijstaan. Met uw verzoek tot deelname aan het experiment spreekt u echter wel de intentie uit om de zaken waarin u gematcht wordt ook daadwerkelijk te behandelen. Het is niet in het belang van een rechtzoekende die deelneemt aan het experiment dat hij/zij telkens opnieuw moet worden gematcht.
In het experiment echtscheiding wordt voor wat betreft de (inning van de) eigen bijdrage niet afgeweken van de bepalingen in de Wet op de rechtsbijstand en het Besluit vergoedingen rechtsbijstand. Deze bepalingen zijn de in de subsidieregeling experiment echtscheiding van overeenkomstige toepassing verklaard. Dat geldt ook voor de bepalingen met betrekking tot het peiljaar en de resultaatsbeoordeling.
Het beleid van de Raad is op dit punt niet gewijzigd, ook niet gedurende het experiment echtscheiding. De add-ons zijn limitatief opgesteld en persoonlijke problematiek is geen add-on in de zin van de Subsidieregeling experiment echtscheiding.
Zoals bij iedere echtscheiding kunt u een vier-gesprek voeren. Het voeren van een vier-gesprek is opgenomen als add-on. Aan deze add-ons is 4 punten toegekend, in tegenstelling tot het merendeel van de add-ons waaraan 2 punten zijn toegekend.
Voor de toekenning van 4 punten is gekozen omdat de ervaring is dat de werkzaamheden met betrekking tot een vier-gesprek - inclusief voorbereiding en uitwerking - doorgaans ongeveer 4 extra uren kosten. Uit de evaluatie onder de deelnemende rechtzoekenden en dienstverleners van het experiment zal blijken of deze aanname correct is geweest.
Ja. Het is ook mogelijk dat de rechtzoekende zelf een dienstverlener aandraagt. Wanneer deze dienstverlener is toegelaten tot de matchingpoule en de rechtzoekende beschikt over een diagnosedocument van het Loket waaruit blijkt dat een match met de betreffende dienstverlener tot stand kan komen omdat deze het benodigde basisrechtshulppakket en mogelijke add-ons aanbiedt, wordt de rechtzoekende aan die voorkeursdienstverlener gematcht. Ook in dat geval bevestigt de Raad de tot stand gekomen match in een e-mail aan de dienstverlener en per e-mail of post aan de rechtzoekende. Wanneer de dienstverlener het betreffende basisrechtshulppakket en/of add-ons niet aanbiedt en de cliënt wenst toch gebruik te maken van zijn diensten, dan kan een reguliere toevoeging worden verleend voor de echtscheiding.
Ja dat kan. U kunt de basisrechtshulppakketten en add-ons die u aanbiedt wijzigen tot en met 31 december 2022. Wanneer u bijvoorbeeld bijscholingspunten behaalt in 2022 op basis waarvan u een add-on mag aanbieden die u nog niet aanbood, kunt u na het behalen van de punten bij de Raad het verzoek indienen tot aanpassing/uitbreiding van uw dienstverlening met de betreffende add-on.
Nee, er is geen verplichting om de zaak aan te nemen. Het uitgangspunt is echter wel dat u een zaak aanneemt wanneer een rechtzoekende u uit de drie door de Raad voorgestelde dienstverleners uitkiest. De subsidieregeling biedt u de gelegenheid om uw deelname in de matchingpoule (tijdelijk) stop te zetten. Wanneer u geen zaken wilt aannemen, verzoeken we u dat op voorhand bij ons te melden, zodat we rechtzoekenden die u hebben uitgekozen niet teleur hoeven te stellen en opnieuw hoeven te matchen.
Ja dat kan. Alle mutatieverzoeken voor zaken in het experiment echtscheiding kunt u indienen via Mijn RvR. U mag de verzoeken ook indienen per e-mail. Gelieve daarbij het zaaknummer te vermelden. De declaraties kunt u NIET indienen via Mijn RvR. Daarvoor gebruikt u het aanvraagformulier op de website van de Raad.
Ja dat kan. U kunt de mutatieverzoeken indienen per post, zoals gebruikelijk in zaken die niet onder het experiment echtscheiding vallen, maar u mag deze, onder vermelding van het zaaknummer, ook mailen naar [email protected].
Voor het indienen van declaratieverzoeken maakt u gebruik van het declaratieformulier dat u op onze website vindt.
U kunt dit laten weten door een mail te sturen naar [email protected]. Vermeld daarbij uw naam, A- of R-nummer, per wanneer u uitgeschreven wil worden en of dit tijdelijk of definitief is. Uw deelname wordt dan stopgezet.
Wanneer uw uitschrijving tijdelijk van aard is en u daarna wel weer wil deelnemen in de matchingpoule, stuurt u wederom een mail naar [email protected], ook weer onder vermelding van uw naam en uw A- of R-nummer, met daarin de datum van uw herinschrijving. U wordt dan met dezelfde basisrechtshulppakketten en add-ons als voorheen in de matchingpoule opgenomen.
Het Juridisch Loket vermeldt op het diagnoseformulier aan de hand van indicatoren de feitelijke situatie van een rechtzoekende. Het Loket beoordeelt hierbij niet of er sprake is van een complexe zaak. De vertaalslag van de indicatoren naar add-ons en de matching van dienstverleners die voor deze add-ons zijn ingeschreven, wordt door de Raad voor Rechtsbijstand gedaan. Wanneer zich een situatie voordoet die een complexiteit kan opleveren in een echtscheiding, zoekt de Raad ten behoeve van de matching dienstverleners die voor deze complexiteit in de matchingpool zijn opgenomen. Mocht bij aanvang van of tijdens het verloop van de betreffende zaak blijken dat u, als gevolg van de vermelde complexiteit, ten minste twee uur extra tijd aan de zaak moet besteden, dan kunt u zonder nadere toelichting de bij de complexiteit behorende add-on aanvragen. Hebt u vragen over de diagnose of de matching? Mailt u dan naar de Raad, [email protected].
Na de beoordeling van uw inschrijving voor het experiment echtscheiding heeft u van de Raad een e-mail ontvangen over uw inschrijving, met als onderwerp ‘Besluit verzoek tot deelname als advocaat aan het Experiment Echtscheiding’ of ‘Besluit verzoek tot deelname als mediator aan het Experiment Echtscheiding’. Daarin vindt u alle informatie terug. U kunt alleen gematcht worden op rechtshulppakketten en add-ons waarvoor u staat ingeschreven.
Wilt u uw inschrijving aanpassen of uitbreiden? Dat kan tot en met 31 december 2022. Stuur daarvoor een e-mail met daarbij bewijsstukken van 4 bijscholingspunten voor het betreffende onderdeel naar [email protected].
In april 2022 is het Juridisch Loket begonnen met het opstellen van de diagnosedocumenten en de Raad met de matching aan de hand van deze documenten. Er zijn tot nu tot ongeveer 70 matches tot stand gekomen. Er hebben zich ongeveer 400 advocaten en mediators aangemeld voor deelname aan het experiment, dus er zijn nog niet voldoende zaken geweest om iedere deelnemer te kunnen matchen. We hopen dat het aantal zaken snel toeneemt, zodat we meer deelnemers in de matching kunnen betrekken.
Wanneer een rechtzoekende u belt of mailt voor een afspraak over een echtscheiding, vraagt u dan of deze al een gesprek heeft gehad met het Juridisch Loket. Als dat het geval is, kan het gaan om een experimentzaak. De rechtzoekende heeft in dat geval altijd per e-mail een diagnosedocument van het Loket ontvangen. Vraagt u hiernaar bij uw cliënt. Op dit document staat dat het gaat om een zaak in het experiment echtscheiding. U kunt daarna een experimenttoevoeging aanvragen via het speciaal daarvoor opgestelde formulier. Let op: dit is een ander formulier dan de gebruikelijke aanvraag toevoeging in het reguliere proces van de Raad. U kunt dit formulier NIET indienen via Mijn RvR, maar per e-mail via [email protected].
Ja, dat kan. In het experiment is de gang langs het Juridisch Loket voor uw cliënt noodzakelijk voor het verkrijgen van een toevoeging, omdat het Loket in alle gevallen een diagnosegesprek moet voeren en een diagnosedocument moet opstellen. Ook wanneer de cliënt al bij u op kantoor is geweest, of u deze telefonisch al gesproken heeft. Deze werkwijze maakt specifiek onderdeel uit van het experiment en wordt naderhand geëvalueerd.
Als u een zaak via het experiment echtscheiding als voorkeursadvocaat of –mediator wilt behandelen, stuur dan een e-mail aan het Juridisch Loket via [email protected]. Zet naam en telefoonnummer van uw cliënt in de e-mail en dat u de voorkeursadvocaat of – mediator bent, met uw A of R nummer. Het Loket neemt zelf contact op met de cliënt voor een diagnosegesprek.
Bent u ingeschreven voor de juiste rechtshulppakketten en add-ons, dan wordt u door de Raad gematcht en maakt u deel uit van de dienstverleners waaruit de rechtzoekende kan kiezen. Voldoet u niet, dan krijgt uw cliënt drie andere dienstverleners voorgesteld, maar uw naam wordt ook vermeld omdat u de voorkeursdienstverlener bent. Kiest de rechtzoekende voor u, dan gaat hij uit het experiment en kunt u een reguliere toevoeging aanvragen via Mijn RvR.
Uw voordeel bij het verlenen van uw diensten via het experiment is dat u de passende vergoeding krijgt voor de dienstverlening die u biedt.