Veelgestelde vragen experiment echtscheiding - voorwaarden en aanmelden
Voorwaarden en aanmelden (versie 31-01-2022)
Aan deze antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. De veelgestelde vragen worden regelmatig aangepast en aangevuld. Heeft u aanvullende vragen? Mail naar [email protected].
Let op: Aanmelden voor het experiment echtscheiding is niet meer mogelijk.
Om te kunnen deelnemen aan het experiment echtscheiding dient u bij de Raad ingeschreven te staan met de specialisatie (advocaten) of affiniteit (mediators) personen- en familierecht. U dient in 2019, 2020 of 2021 ten minste 20 echtscheidingszaken of echtscheiding gerelateerde zaken te hebben behandeld. De zaakcodes die voor mediators voor de telling van deze zaken gebruikt worden, zijn de codes M600 (niet financieel), M610 (echtscheiding), M620 (gezag en omgang), M630 (financieel) en M650 (boedelverdeling). Voor advocaten geldt, dat zij ten minste 20 zaken moeten hebben behandeld met de zaakcodes code P010, (echtscheiding met nevenvorderingen), P011 (ontbinding (eenzijdig) huwelijk na scheiding van tafel en bed), P012 (beëindiging samenwonen met nevenvorderingen), P013 (echtscheiding (ambtshalve ex art. 817Rv)), P020 (echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek), P021 (gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek na scheiding van tafel en bed), P030 (alimentatie/levensonderhoud), P040 (ouderlijk gezag/voogdij) en P041 (omgangsregeling). In alle gevallen geldt dat ook echtscheidingen en echtscheiding gerelateerde zaken die niet zijn behandeld in het kader van gesubsidieerde rechtsbijstand (de zogeheten ‘betalende zaken’), meegeteld mogen worden. U dient aan te tonen dat u deze zaken heeft behandeld.
U kunt als advocaat of als mediator deelnemen aan het experiment echtscheiding. Wanneer u zich in beide rollen wilt aanmelden, dient u twee aanvragen tot toelating in de matchingpoule in bij de Raad. In dat geval worden de aanvragen separaat beoordeeld.
Het belang van de rechtzoekende is uitgangspunt voor het experiment. De rechtzoekende is gebaat bij een dienstverlener met enige ervaring. 20 echtscheidingen of aan echtscheiding gerelateerde zaken per jaar over een mogelijk tijdsbestek van drie jaar is daarbij de ondergrens. Bij het experiment is voor het overige aangesloten bij de inschrijvingsvoorwaarden voor personen- en familierechtzaken bij de Raad voor Rechtsbijstand. Niet alleen zeer ervaren dienstverleners kunnen meedoen. Advocaten die een basisopleiding hebben gevolgd en een stage hebben voltooid en die voldoen aan de 20 zaken eis kunnen zich al inschrijven voor de meer eenvoudige echtscheidingen.
Gedurende de looptijd van het experiment echtscheiding kunt u voor cliënten die recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand, gewoon een toevoeging aanvragen.
De voorwaarde om in 2019, 2020 of 2021 ten minste 20 echtscheidingen of echtscheiding gerelateerde zaken te hebben behandeld, geldt voor alle aanmeldingen. De Subsidieregeling experiment echtscheiding voorziet niet in een hardheidsclausule op grond waarvan u niet aan deze voorwaarde hoeft te voldoen.
Voor mediators die zijn aangesloten bij Uitelkaar.nl geldt dat zij alleen zaken mogen behandelen wanneer zij voldoen aan de inschrijfvoorwaarden die gelden voor deelname aan het experiment. Voor alle deelnemende mediators gelden dezelfde voorwaarden voor toelating in de matchingpoule en voor het aanbieden van mogelijke add-ons. Er wordt geen voorrang gegeven aan bepaalde mediators, behoudens de matchingcriteria in een individuele zaak. Als u als advocaat of mediator ingeschreven staat bij de Raad, kunt u zowel binnen als buiten het experiment echtscheidingszaken behandelen. Wanneer u bent toegelaten in de matchingpoule geldt dat u betrokken wordt in het matchingproces voor rechtzoekenden die willen deelnemen aan het experiment echtscheiding. Daarnaast kunt u ook op grond van reguliere toevoegingen gesubsidieerde rechtsbijstand verlenen. U kunt voor een zaak niet zowel een toevoeging als subsidie op grond van de Subsidieregeling experiment echtscheiding ontvangen.
U kunt zich vanaf 14 februari 2022 tot en met 31 december 2022 aanmelden voor deelname aan het experiment echtscheiding.
Om te kunnen deelnemen dient u bij de Raad voor Rechtsbijstand een verzoek tot toelating in de matchingpoule in. Hiervoor stelt de Raad op zijn website een aanvraagformulier ter beschikking. Op het formulier geeft u aan welke basisrechtshulppakket(ten) u wilt gaan aanbieden en welke mogelijke add-ons. De Raad beoordeelt uw aanvraag. Wanneer u voldoet aan de kwaliteitscriteria kunt u worden toegelaten tot de matchingpoule en kunt u gematcht worden met een rechtzoekende die wil scheiden.
In het experiment echtscheiding wordt in het verzoek tot toelating in de matchingpoule gevraagd of u het bezwaarlijk vinden om uw cliënten in de Engelse taal te woord te staan. Dat is een criterium waarop een rechtzoekende met u gematcht kan worden. Wanneer gedurende het experiment blijkt dat er veel behoefte bestaat aan dienstverlening in meerdere talen, kan de Raad in overleg met de betrokken ketenpartners, de vraag naar dienstverlening in een andere taal dan het Nederlands en het Engels opnemen bij het verzoek tot toelating in de matchingpoule. Dit wordt dan als aanvullend matchingcriterium gebruikt. Deze vraag wordt dan ook nog voorgelegd aan de reeds toegelaten dienstverleners.
U kunt zicht gedurende het experiment echtscheiding (tijdelijk) afmelden voor deelname aan de matchingpoule via [email protected]. Wanneer u dat doet, wordt uw naam niet meer betrokken in het matchingproces tot u aangeeft weer te willen deelnemen. Wanneer er in de periode waarin u niet in de matchingpoule zat iets gewijzigd is in uw omstandigheden dat zou leiden tot aanpassing van uw toelating tot de matchingpoule, dient u dat direct bij de Raad te melden via [email protected].
De bedoeling van het experiment is er voor te zorgen dat de juiste zwaarte van hulp wordt ingezet. Het is aan u om de keuze te maken u verder te specialiseren. Meer specialisatie zal ertoe leiden dat u voor meerdere pakketten en add-on’s kunt worden ingeschreven.
Nee, u moet in één van de drie kalenderjaren 20 echtscheidingen of echtscheiding gerelateerde zaken hebben behandeld. Dus in 2019, 2020 of 2021.
Nee, de zaken die u op toevoegingsbasis heeft behandeld zijn bekend bij de Raad. Hiervan hoeft u geen bewijsstukken in te dienen. De Raad onderzoekt, in geval van een aanvraag tot deelname, zelf of u voldoende toevoegingen heeft gehad in 2019, 2020 of 2021. Wanneer dat niet het geval is vraagt de Raad bij u het ontbrekende aantal betalende zaken op. U kunt aantonen dat u betalende zaken heeft behandeld met bewijsstukken zoals opdrachtbevestigingen of de beschikking van de rechtbank. U dient deze stukken geanonimiseerd bij de Raad in te dienen. Een afhechting van een mediation geldt niet als een zaak.
Ja dat kan. U kunt als mediator en als advocaat deelnemen. Wanneer u zich voor beide typen dienstverlening wil aanmelden dient u beide aanmeldformulieren (voor de advocaat en voor de mediator) in te vullen en te versturen.
Nee, dat hoeft u niet aan te tonen. De Raad voor Rechtsbijstand kan nagaan of u lid van de vFAS bent. U kunt alleen als volwaardig lid van de vFAS alle basisrechtshulppakketten en add-ons aanbieden zonder nadere bewijsstukken in te dienen. Als aspirantlid van de vFAS dient u met bewijsstukken aan te tonen dat u beschikt over voldoende bijscholingspunten voor het aanbieden van add-ons.
In de subsidieregeling experiment echtscheiding is voor advocaten niet vastgelegd in welk jaar u de bijscholingspunten moet hebben behaald. U mag dus ook behaalde punten uit andere jaren dan 2019, 2020 en 2021 insturen om aan te tonen dat u voldoet aan de criteria om add-ons te mogen aanbieden. In de subsidieregeling staat dat mediators in de twee jaren voorafgaand aan de start van het experiment (dus in 2020 en 2021) de bijscholingspunten moeten hebben behaald. Dat is een omissie in de subsidieregeling, ook voor mediators geldt dat zij ook bewijsstukken mogen indienen die ouder zijn dan twee jaar.
Ja, inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand is altijd een voorwaarde voor deelname aan het experiment echtscheiding. Als u ingeschreven staat en u bent volwaardig lid van de vFAS, dan mag u alle add-ons aanbieden zonder dat u aanvullende stukken hoeft mee te sturen om aan te tonen dat u aan de bijscholingseis van 4 punten per add-on voldoet. Bent u aspirant lid, dan moet u dat wel aantonen met bewijsstukken.
In dat geval neemt u contact op met de Raad voor Rechtsbijstand om te overleggen over de zaak. Als basisregel geldt: u mag geen basisrechtshulppakket of add-on aanbieden waarvoor u niet staat ingeschreven. Wanneer een mutatie op een basisrechtshulppakket noodzakelijk is en u biedt het benodigde basisrechtshulppakket niet aan, dan dient de rechtzoekende een andere dienstverlener te zoeken, de Raad kan eventueel de rechtzoekende helpen bij de matching. Wanneer dat niet wenselijk is, kunt u voor deze zaak een mutatieverzoek indienen met daarin duidelijk de vermelding van de werkzaamheden voor de extra add-ons. De Raad beoordeelt vervolgens of de toevoeging wordt omgezet naar een reguliere toevoeging of dat maatwerk wordt geboden op basis van uw verzoek, in het belang van de zaak.
Wanneer een add-on moet worden ingezet die u op grond van uw inschrijving niet aanbiedt, maar waarvoor u wel bij kantoorgenoten om bijstand kunt vragen, dan kunt u via een mutatieverzoek om toekenning van de add-on vragen bij de Raad. In andere gevallen kunt u het mutatieverzoek voor het inzetten van de add-on alleen indienen na afstemming met de Raad.
De certificaten die u mag aanbieden zijn niet tijdgebonden, voor advocaten noch voor mediators. Wel moet de aangeboden inhoud van de bijscholing waarvoor u het certificaat heeft behaald, actueel zijn. Wanneer er sprake is van gewijzigde wetgeving dient u aan te tonen dat u hiervan kennis heeft opgedaan. Een voorbeeld hiervan is de invoering van de Wet beperkte gemeenschap van goederen die op 1 januari 2018 is ingevoerd.