Subsidieregeling experiment echtscheiding
Via de Subsidieregeling experiment echtscheiding bood de Raad voor Rechtsbijstand vernieuwde dienstverlening in bijstand bij echtscheidingen tijdens het proces van aanvragen en de opbouw van de werkzaamheden, om beter te kunnen voldoen aan de (rechts)hulpvraag van de burger. De Raad heeft hierbij met het Juridisch Loket (hJL), de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en Uitelkaar.nl, in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming samengewerkt. De regeling maakte het werken met en vergoeden van een basisrechtshulppakket met eventuele specialistische hulp via add-ons mogelijk. Rechtzoekenden die willen scheiden konden via deze regeling hulp krijgen. De regeling is beëindigd op 25 maart 2023. Aanmelden voor advocaten en mediators is niet meer mogelijk. Advocaten en mediators kunnen nog wel de aanvraag voor de vergoeding indienen.
Declaratie
De dienstverlener kan uiterlijk 10 weken na beëindiging van de verlening van bijstand schriftelijk of digitaal de vaststelling van de vergoeding aanvragen .
Hierbij dienen ook het voor het experiment opgestelde en volledig ingevulde tijdschrijfformulier (advocaat) (xlsx, 34 kB) of tijdschrijfformulier (mediator) (xlsx, 29 kB) en de beslisboom voor de berekening van de hoogte van de vergoeding, meegestuurd te worden.
Vergoeding
De vergoeding voor rechtsbijstand op basis van het experiment is ten minste even hoog als de vergoeding die u op grond van de Wrb voor een zaak ontvangt. In de gepubliceerde subsidieregeling leest u in hoofdstuk II meer over de vergoedingen.
De vergoeding wordt verleend voor werkzaamheden die vallen onder een basisrechtshulppakket. In de gevallen waarin de bijstand uit het basisrechtshulppakket wordt uitgebreid met de bijstand omschreven in een of meerdere add-on(s), wordt de vergoeding voor het basisrechtshulppakket vermeerderd met de vergoeding voor de van toepassing zijnde add-on(s).
Declareren met tijdschrijfformulier en de beslisboom
Uiterlijk 10 weken na beëindiging van de verlening van bijstand kan schriftelijk of digitaal de vaststelling van de vergoeding worden ingediend via het declaratieformulier dat speciaal is opgesteld voor het experiment echtscheiding. Hierbij dienen ook het voor het experiment opgestelde en volledig ingevulde tijdschrijfformulier en de beslisboom voor de berekening van de hoogte van de vergoeding, meegestuurd te worden. U kunt een add-on, die niet in het diagnosedocument van het Juridisch Loket is geïndiceerd, alleen declareren wanneer deze in de toevoeging voor de zaak is toegekend. Om de additionele punten voor een add-on te mogen declareren dient u ten minste 2 uur extra werkzaamheden te hebben besteed op het specifieke onderdeel van de echtscheiding waar de add-on op ziet. Zie hiervoor het digitale beslisboomformulier.
Zet deze en eventuele andere documenten die u mee wilt sturen (zoals een uitspraak, ouderschapsplan of beschikkingen) vast vooraf klaar. Het declaratieformulier kunt u nl. niet tussentijds opslaan. De Raad voldoet na het besluit op de aanvraag tot vaststelling zo spoedig mogelijk de vergoeding.
De beslisboom
De berekening op grond van de subsidieregeling experiment echtscheiding kan afwijken van de berekening op grond van de Wrb. U dient daarom en volledig in te vullen (vergeet het zaaknummer niet!) om te komen tot de juiste berekening van de vergoeding in uw zaak. Wanneer de uitkomst van de beslisboom leidt tot twee verschillende vergoedingen, ontvangt u het hoogste bedrag.
LET OP: u kunt alleen het op de toevoeging toegekende basisrechtshulppakket en de toegekende add-ons declareren. Heeft u add-ons ingezet die niet zijn toegevoegd, dan dient u eerst een gemotiveerd mutatieverzoek in voor uw toevoeging. Nadien kunt u het verzoek tot vaststelling van de vergoeding indienen bij de Raad.
Gelieve de uitkomst van de beslisboom mee te sturen met het voor het experiment ontwikkelde declaratieformulier, met daarbij ook het door u volledig ingevulde tijdschrijfformulier voor advocaten (xlsx, 35 kB). Of, als u de zaak als mediator heeft behandeld, het tijdschrijfformulier voor mediators. (xlsx, 30 kB)
De Raad kan deze beslisboom niet voor u invullen, omdat de medewerkers van de Raad niet over de benodigde zaakinformatie beschikken.
Vragen?
Heeft vragen? Dan kunt u die stellen via [email protected].