Algemene vragen over de deskundigheidseisen
Rechtsbijstand door een (op het vakgebied) deskundige advocaat is essentieel voor een effectieve toegang tot de rechter. Dit geldt in het bijzonder op rechtsgebieden waarbij sprake is van kwetsbare cliënten en een al dan niet geoorloofde inbreuk op hun grondrechten. Kwaliteit is niet los te zien van specialisatie. Een advocaat kan immers niet specialist zijn op alle rechtsgebieden. Gespecialiseerde advocaten zijn goed op de hoogte van de stand van zaken in hun rechtsgebied.
Voorkeursgebieden zijn altijd gekoppeld aan een verwijsarrangement van het Juridisch Loket. Een voorkeursgebied is een rechtsterrein waarvoor u zich kunt opgeven bij de Raad voor het ontvangen van doorverwijzingen van het Juridisch Loket. Voor een aantal voorkeursgebieden is vereist dat u ingeschreven staat voor de bijbehorende specialisatie. Voor inschrijving voor een specialisatie gelden de aanvullende deskundigheidseisen in de inschrijvingsvoorwaarden. Wanneer wij u inschrijven voor een specialisatie, schrijven wij u niet automatisch in voor het bijbehorende voorkeursgebied. U kunt zich voor het voorkeursgebied afzonderlijk aanmelden via [email protected]. Er bestaan negentien voorkeursgebieden. U kunt zich voor maximaal vier voorkeursgebieden inschrijven. Neemt u nog geen deel aan het verwijsarrangement van het Juridisch Loket? Dan kunt zich met behulp van het inschrijvingsformulier aanmelden.
In onze inschrijvingsvoorwaarden kunt u nalezen op welke rechtsterreinen de Raad deskundigheidseisen heeft gesteld. Verder hebben wij in deze overzichten op onze website voor u alle deskundigheidseisen op een rijtje gezet.
- Overzicht deskundigheidseisen voor inschrijving specialisaties
- Overzicht deskundigheidseisen voor voortzetting inschrijving specialisaties
Vanaf 1 januari 2021 worden in de inschrijvingsvoorwaarden afzonderlijke
deskundigheidseisen opgenomen voor arbeidsrecht, huurrecht en sociaal
zekerheidsrecht. Lees hierover meer in onze e-nieuwsbrief van 27 juni 2019.
U kunt de deskundigheidseisen voor toelating tot een specialisatie nalezen in onze inschrijvingsvoorwaarden. Verder hebben wij in dit overzicht op onze website voor u alle deskundigheidseisen voor toelating tot een specialisatie op een rijtje gezet. U kunt een verzoek tot inschrijving voor een specialisatie indienen met behulp van de inschrijvingsformulieren op onze website.
U kunt via ons openbare register op www.rechtsbijstand.nl zelf nagaan voor welke specialisaties u bij de Raad staat ingeschreven. Als u wilt weten voor welke voorkeursgebieden u bij de Raad staat ingeschreven, kunt u een e-mail sturen naar [email protected].
U kunt de deskundigheidseisen voor de voortzetting van een specialisatie nalezen in onze inschrijvingsvoorwaarden. Verder hebben wij in dit overzicht op onze website voor u alle deskundigheidseisen op een rijtje gezet.
Gedurende het eerste jaar van uw inschrijving wordt het vereiste aantal opleidingspunten en zaken naar rato verlaagd. Als u zich bijvoorbeeld op 1 juli van een kalenderjaar heeft laten inschrijven voor een specialisatie, dan geldt dat u dat jaar de helft van het aantal in de inschrijvingsvoorwaarden genoemde opleidingspunten moet behalen en zaken moet behandelen. In het eerste volledige jaar van uw inschrijving geldt dan vervolgens het volledig aantal in de inschrijvingsvoorwaarden genoemde aantal opleidingspunten en zaken.
De Raad toetst jaarlijks een aantal specialisaties. Daarbij komt iedere specialisatie in beginsel één keer per twee jaar aan bod. De Raad maakt jaarlijks in de e-nieuwsbrief bekend welke specialisaties zij dat jaar toetst. We toetsen daarbij alle advocaten met te weinig toevoegingen voor de getoetste specialisatie(s) aan de hand van onze eigen administratie. Ook vragen we hen om gemotiveerd aan te geven of zij ingeschreven willen blijven staan. De Raad toetst daarnaast de advocaten met voldoende zaken voor een specialisatie steekproefsgewijs. Als u geselecteerd bent voor de toetsing, ontvangt u een e-mail van de Raad met het verzoek een antwoordformulier en bewijsstukken retour te mailen. Met die bewijsstukken toont u aan dat u voldoet aan de deskundigheidseisen (opleidingspunten, werkgroep lidmaatschap of -deelname, eventuele betalende zaken). In de e-mail staat een link naar het antwoordformulier. Na uw reactie neemt de Raad binnen enkele maanden een beslissing over de voortzetting van uw inschrijving. Als de Raad van plan is u uit te schrijven, kondigen wij dit telefonisch bij u aan.
Als wij uw inschrijving voor een specialisatie beëindigen, dan heeft dit tot gevolg dat u geen toevoegingen op het terrein van de specialisatie meer mag aanvragen. In zaken waarvoor al een toevoeging is afgegeven, kunt u werkzaamheden blijven verrichten. Die zaken kunt u op de gebruikelijke wijze bij de Raad declareren. Artikel 8 lid 3 van de inschrijvingsvoorwaarden bepaalt dat de beëindiging van de inschrijving voor een periode van minimaal één jaar geldt. Als u zich na afloop van deze periode opnieuw wilt inschrijven, dan gelden de eisen voor inschrijving als gesteld in de inschrijvingsvoorwaarden.
Als u door omstandigheden te weinig punten voor een specialisatie heeft behaald, stuur dan desgewenst een e-mail naar de afdeling Registerbeheer van de Raad via [email protected] met daarin vermelding van de reden. De inschrijvingsvoorwaarden van de Raad zijn algemeen verbindende voorschriften. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 24 mei 2006 (ECLI:NL:RVS:2006:AX4380), waar in rechterlijke overweging. 2.3 wordt overwogen dat de Raad hiervan niet mag afwijken. De Raad gaat dan ook zeer terughoudend om met het honoreren van verzoeken van advocaten om ingeschreven te kunnen blijven staan hoewel zij niet voldoen aan de eisen.
Ja, u moet ook in dat geval aan de deskundigheidseisen die gelden voor de voortzetting van de specialisatie voldoen.
Vanaf 1 januari 2020 voert de Raad een maximum in van 4 specialisatiegroepen. U kunt zich vanaf dat moment voor maximaal 4 specialisatiegroepen laten inschrijven. Lees hierover meer in onze e-nieuwsbrief van 27 juni 2019.
De deskundigheidseisen in de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad en de voorwaarden die de NOvA registreert voor registratie van een hoofdrechtsgebied in het hoofdrechtsgebiedenregister staan los van elkaar. Bepalend voor de inschrijving en voortzetting van uw inschrijving bij de Raad zijn de deskundigheidseisen in de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad.
De Raad en de NOvA bezien wel hoe de gestelde deskundigheidseisen onderling zoveel mogelijk kunnen worden afgestemd.