In verband met het noodzakelijke onderhouden van de ervaring wordt waar nodig per territoriale piketplanning een wachtlijst voor deelname aan de vreemdelingenpiketplanning gehanteerd. Belangstellenden voor toelating tot de vreemdelingenpiketplanning worden op datum van aanmelding geregistreerd. Nieuwe toelating vindt pas plaats als het aantal bewaringszaken per deelnemende rechtsbijstandverlener in een jaar gemiddeld niet onder de 22 toevoegingen en het gemiddeld aantal vreemdelingenpiketzaken niet onder de 3 piketzaken daalt. Mogelijke toelating wordt door de Raad aangekondigd als het volgen van cursussen, die vereist zijn voor toelating, mogelijk is. Om zich te laten registreren op de wachtlijst behoeft de rechtsbijstandverlener nog niet aan de gestelde inschrijvingsvereisten te voldoen.
Door zich te laten registreren op de wachtlijst maakt de advocaat kenbaar dat hij deel wil nemen aan de piketplanning. De op de wachtlijst staande advocaat die door de Raad benaderd wordt voor deelname dient binnen één jaar te gaan voldoen aan de gestelde eisen. Indien de advocaat niet binnen één jaar voldoet aan de gestelde eisen, dan wordt deze van de wachtlijst verwijderd.
Zodra u kunt worden toegelaten, stelt de Raad u in de gelegenheid om aan de in artikel 3 van bijlage 1 Vreemdelingenrecht, vreemdelingenpiket en vreemdelingenbewaringszaken van de inschrijvingsvoorwaarden genoemde deskundigheidseisen te voldoen.
De Raad toetst dan ook aan hoeveel specialisatiegroepen en piketsoorten u op dat moment deelneemt. Neemt u op dat moment aan vier specialisatiegroepen deel? Dan wordt gevraagd om de inschrijving voor één specialisatie te beëindigen.
Neemt u op dat moment deel aan drie piketsoorten (inclusief het AC-rooster)? Dan wordt gevraagd om deelname aan 1 piketsoort of het AC-rooster te beëindigen (artikel 1 sub i en j van de inschrijvingsvoorwaarden).