Piket
Piket betreft rechtsbijstandverlening door een piketadvocaat. Een piketadvocaat verleent onder meer rechtsbijstand aan aangehouden verdachten van bepaalde strafbare feiten, vreemdelingen die op grond van de Vreemdelingenwet in hun vrijheid zijn beperkt of van wie de vrijheid is ontnomen en psychiatrische patiënten die in bewaring worden gesteld door de burgemeester. De beschikbaarheid van piketadvocaten is geregeld via ingeplande piketdiensten.
Lees verder
Centrale piketafdeling
De Centrale piketafdeling is verantwoordelijk voor het genereren, monitoren en verzenden van piketmeldingen, het opstellen van piketplanningen en het verwerken van piketdeclaraties. Daarnaast fungeert de afdeling als helpdesk voor ketenpartners inzake het piketproces. De contactgegevens vindt u rechts op deze pagina.
Piketmeldingen
Een (jeugd)strafpiketadvocaat die piketdienst heeft, wordt naar aanleiding van een melding van bijvoorbeeld de politie, Koninklijke Marechaussee of Belastingdienst door de Raad in kennis gesteld dat een aangehouden verdachte rechtsbijstand wenst of nodig heeft. Zodra melding binnenkomt bij de Raad wordt er via de planning (of in geval van een voorkeurspiketadvocaat via een database) een advocaat aan deze melding gekoppeld, waarna de Raad de advocaat in kennis stelt. Na acceptatie van deze melding gaat de advocaat naar de bezoeklocatie om de rechtsbijstand te verlenen.
Niet voor alle strafbare feiten geldt dat de verdachte recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand door een (voorkeurs)piketadvocaat. Dit is onder meer afhankelijk van de zwaarte van de straf die wettelijk gesteld is op het feit en het type verdachte. *
*Zie onder meer artikelen 28a t/m 28e, 39, 44, 56a t/m 59c, 67, 489 Wetboek van Strafvordering, het Besluit inrichting en orde politieverhoor, Besluit vergoedingen rechtsbijstand (tot inwerkingtreding wijzigingsvoorstellen o.m. artikelen 23 en 23a Bvr de Beleidsregel van de Raad i.h.k.v. vergoeding verhoorbijstand per 1 maart 2016).
Wilt u meer uitleg over de piketsoorten en bijbehorende meldingen? Lees dan de pagina Piketsoorten.
Ontvangen en opvolgen van piketmeldingen
Tijdens een piketdienst ontvangt een advocaat een melding op het opgegeven e-mailadres voor piketmeldingen. Voor straf-, jeugdstraf- en vreemdelingenpiket geldt een termijn van 45 minuten om deze melding te accepteren. Bij een melding in het kader van psychiatrisch patiëntenpiket geldt een termijn van 180 minuten. Na het verlopen van de termijn wordt de melding automatisch aangeboden aan een volgende advocaat. Alle (jeugd)strafpiketmeldingen en vreemdelingenpiketmeldingen die voor 20.00 uur door de Raad worden ontvangen, dienen nog diezelfde dag uitgezet te worden bij advocaten. Het kan daarom gebeuren dat u na 20.00 uur door ons nog benaderd wordt voor (opvolging van) een melding. Deze meldingen horen dan nog bij uw piketdienst en dienen opgevolgd te worden. Meldingen die tussen 20.00 en 7.00 uur binnenkomen worden de volgende ochtend om 7.00 uur verzonden naar de piketadvocaten van die dag. Hierop zijn enkele uitzonderingen. In geval van levensdelicten, gijzelingen, ontvoeringen of zaken met een grote maatschappelijke impact (ter beoordeling van de helpdeskmedewerker) wordt er buiten openingstijden van de helpdesk een melding aangenomen en uitgezet bij een advocaat. In dit geval zal de helpdeskmedewerker die bereikbaarheidsdienst heeft de piketadvocaat van de volgende dag in de betreffende regio als eerste benaderen.
Hoewel wij ernaar streven om zoveel mogelijk meldingen digitaal te verwerken kunnen (nog) niet alle ketenpartners via het geautomatiseerde systeem piketmeldingen versturen. Een aantal meldingen verwerken wij daarom handmatig. Voor deze meldingen wordt de advocaat telefonisch benaderd. Ook in geval een wijziging van een bezoeklocatie of andere belangrijke wijziging die niet via het geautomatiseerde systeem wordt doorgegeven zullen wij de betreffende advocaat zo mogelijk telefonisch benaderen.
Meer informatie over het verlenen van rechtsbijstand in de piketfase vindt u op Kenniswijzer en de betreffende wet- en regelgeving per piketsoort.
Ingeschreven, en dan?
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Dan verwijzen wij u graag nog naar de aparte pagina met tips en aandachtspunten voor een soepel verloop van een piketdienst.
Contact centrale piketafdeling
Raad voor Rechtsbijstand
Centrale Piketafdeling
088 – 787 1098 (365 dagen per jaar van 7.00 tot 20.00 uur)
Postbus 70503
5201 CD 's-Hertogenbosch