Signaal melden of klacht indienen over kwaliteit rechtsbijstand?
Alle asieladvocaten die deelnemen aan het stelstel van gesubsidieerde rechtsbijstand moeten voldoen aan kwaliteitseisen. Deze zijn naast de algemene gedragsregels voor de advocatuur gebaseerd op de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand waarin specifieke deskundigheidsvereisten zijn gesteld voor asieladvocaten. Daarnaast geldt de Best Practices Leidraad Asiel als uitgangspunt voor adequate rechtsbijstandverlening door asieladvocaten.
De Raad faciliteert een tweetal commissies die signalen of klachten over advocaten behandelen; de Commissie Intercollegiale Toetsing (CIT) en de Klachtencommissie Rechtsbijstand Asiel en Vreemdelingenbewaring (KRAV).
Wij raden u aan om uw klacht eerst met uw advocaat zelf te bespreken. Dit kan vaak al verhelderend werken. Als u er samen niet uit komt en u een signaal wilt afgeven of een klacht wilt indienen zijn er de volgende mogelijkheden:
Commissie Intercollegiale Toetsing (CIT)
De Commissie Intercollegiale Toetsing (CIT) bestaat uit advocaten die werkzaam zijn op de aanmeldcentra en zij toetsen de kwaliteit van het werk van hun collega advocaten. Deze commissie is gericht op kwaliteitsbevordering en -bewaking en kan advocaten aanspreken over mogelijke gebreken in de geleverde rechtsbijstand.
De CIT is geen klachteninstantie. Wilt u geen officiële klacht indienen, maar wel melding maken van mogelijke tekortkomingen in de rechtsbijstand dan kunt u hiervoor een signaal afgeven bij de CIT.
Wat doet de CIT met uw signaal?
Afhankelijk van de inhoud van het signaal kan een lid van de CIT contact opnemen met de collega-advocaat om het signaal te bespreken. De insteek van het gesprek is de kwaliteit te bevorderen. Hierbij kan worden besproken of de advocaat heeft gehandeld zoals dat van een advocaat mag worden verwacht. Bekijk de best practices leidraad asiel. Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek bepaalt de CIT of het signaal kan worden afgesloten of dat verder actie nodig is. De CIT kan dan besluiten de advocaat extra te toetsen om te bepalen of er sprake is van structurele gebreken. In dat geval bekijkt de CIT hoe zij de advocaat kan begeleiden bij het verbeteren van de kwaliteit. Bij blijvende ondermaatse kwaliteit kan de CIT een traject overdragen aan de KRAV.
Hoe kunt u melding maken bij de CIT
U kunt hiervoor ons meldingsformulier gebruiken.
Meer informatie
Wilt u meer lezen over de CIT? Bekijk dan deze pagina's.
Klachtencommissie Rechtsbijstand Asiel en Vreemdelingenbewaring (KRAV)
Indien u het gedrag van de advocaat klachtwaardig acht, kunt u overwegen direct een klacht bij de Klachtencommissie Rechtsbijstand Asiel en Vreemdelingenbewaring (KRAV) in te dienen. Dan volgt volgens het reglement een formele klachtbehandelingsprocedure.
De KRAV behandelt concrete klachten over advocaten of voert een ambtshalve onderzoek uit als daartoe aanwijzingen zijn. Deze commissie kan de Raad voor Rechtsbijstand ook adviseren over te nemen maatregelen tegen een advocaat bij gebleken onvoldoende rechtsbijstand.
Hoe kunt u een klacht indienen?
U kunt hiervoor ons klachtenformulier gebruiken.
Hoe ziet de procedure eruit?
Binnen één maand na ontvangst van de klacht besluit de KRAV of de klacht in behandeling wordt genomen. Wanneer de KRAV uw klacht in behandeling neemt, krijgt de beklaagde vier weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. U krijgt hiervan een afschrift toegezonden. Wanneer de KRAV meer informatie nodig heeft om de klacht de beoordelen kan zij besluiten de klager en de beklaagde te horen. De KRAV brengt uiterlijk zes weken na deze hoorzitting schriftelijk advies uit aan de Raad. De klager en beklaagde ontvangen hiervan een afschrift.
Wilt u meer lezen over de KRAV? Bekijk dan deze pagina's.
Orde van Advocaten
De CIT en de KRAV houden zich specifiek bezig met de kwaliteit van de asieladvocaten die staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) ziet erop toe dat advocaten zich houden aan de gedragsregels voor de advocatuur. Deze regels zijn opgesteld om de professionaliteit en ethische standaarden binnen de advocatuur te waarborgen. Ze bevatten voorschriften over bijvoorbeeld onafhankelijkheid, geheimhouding, belangenconflicten en het omgaan met cliënten.
Als er klachten zijn over het gedrag van een advocaat, kan de NOvA (via het tuchtrecht) optreden. De deken kan de klacht beoordelen en indien nodig doorverwijzen naar de tuchtrechter.
Indien u ontevreden bent over een advocaat, dan kunt u terecht bij de deken van de lokale Orde waar deze advocaat kantoor houdt. Een overzicht van lokale Ordes en contactgegevens vindt u op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.