Update Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag, februari 2023
In deze nieuwsbrief leest u alles over de wetenswaardigheden en ontwikkelingen rondom de subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag.
Nieuwe online bijeenkomst: Vraag- en antwoordbijeenkomst over aanvragen en declareren onder de subsidieregeling
Op 27 februari van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de Raad voor Rechtsbijstand een online bijeenkomst over het aanvragen en declareren onder de subsidieregeling.
Deze bijeenkomst komt in de plaats van de bijeenkomst van 6 februari 2023, die tot onze spijt niet is doorgegaan.
In januari van vorig jaar is de subsidieregeling aangepast. Via deze aanpassing zijn meerdere toevoegmomenten gecreëerd. We merken dat na de wijziging onduidelijkheid is ontstaan over deze toevoegmomenten en hopen die onduidelijkheid in deze bijeenkomst weg te kunnen nemen.
U kunt u via [email protected] aanmelden voor de bijeenkomst. Na aanmelding krijgt u een bevestiging van deelname. Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvangt u een vergaderlink voor de bijeenkomst.
We stellen het op prijs als u met het aanmelden vragen doorgeeft die u in de bijeenkomst graag beantwoord zou willen hebben. Dat helpt ons bij het voorbereiden van de bijeenkomst.
OSR-cursus Kennisnet Kinderopvangtoeslag – vrijdag 31 maart 2023 – 10.00 - 17.00 uur – Jaarbeurs Utrecht
Op initiatief van en in samenwerking met de werkgroep toeslagadvocaten, organiseert de OSR in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand, dit jaar vier bijeenkomsten voor advocaten die rechtsbijstand verlenen aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De bijeenkomsten hebben het karakter van Kennisnet sociale zekerheid. In de plenaire bijeenkomsten staan actuele thema’s centraal. Eén of meerdere praktijkdeskundigen houden samen met advocaten lezingen over onderwerpen die in overleg met u zijn geselecteerd. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid tot het stellen van praktijkvragen en is er ruimte voor dialoog.
Het belangrijkste doel van deze bijeenkomsten is kennisondersteuning. Daarnaast worden de bijeenkomsten ook aangegrepen voor het ophalen van signalen en behoeftes en stimuleert een digitaal leerplatform het delen van informatie.
De bijeenkomsten worden erkend als opleiding. Advocaten ontvangen hiervoor opleidingspunten. In de digitale leeromgeving Canvas wordt studiemateriaal beschikbaar gesteld, maar er kunnen ook fora worden opgezet. Tevens wordt informatie, waaronder uitspraken gedeeld. De bijeenkomsten worden georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.
De werkgroep Advocaten Herstel Toeslagen verzorgt de eerste bijeenkomst op 31 maart aanstaande. Bernard de Leest (lid van de werkgroep toeslagadvocaten, voormalig AR-lid van de NOvA en advocaat van gedupeerden van de Toeslagenaffaire) is de dagvoorzitter.
Het programma ziet er als volgt uit:
10:00 - 10:45 uur
Introductie door Else Weijsenfeld en Eva Gonzalez-Perez
10:45 - 11:45 uur
Theorie deel 1 - Van aanmelding beoordeling tot beschikking compensatie’ Khadija Bozia en Remko Wijling
11:45 - 12:00 uur
Koffiepauze
12:00 - 13:00 uur
Theorie deel 2 - Bezwaar en beroep Khadija Bozia en Remko Wijling
13:00 - 13:45 uur
Lunch
13:45 - 14:45 uur
Best practices - plenair (aan de hand van ingekomen vragen en casuïstiek)
14:45 - 15:00 uur
Koffiepauze
15:00 - 16:30 uur
CWS Introductie (in hoofdlijnen, verdieping volgt nog) door o.a. Remko Wijling en Linda Meys
16:30 - 17:00 uur
Afsluiting
Reserveer 31 maart 2023 vast in uw agenda! Zodra de OSR de inschrijving van de cursus heeft geopend, brengen we u op de hoogte. Reageer op tijd in verband met het beperkt aantal plaatsen (max. 115 deelnemers). Met een aanmelding via de website van OSR, kunnen vragen en casuïstiek worden ingebracht.
Oproep NOvA over ervaringen met cliënten
De NOvA roept toeslagadvocaten op om ervaringen met cliënten te melden. In het bijzonder is de NOvA benieuwd naar ervaringen met cliënten die zich uit onvrede of frustratie over het herstelproces tegen u als advocaat keren.
Aanleiding voor dit verzoek zijn signalen van toeslagadvocaten dat ze zich ernstig in hun goede naam voelen aangetast via uitlatingen van gedupeerde ouders in bijvoorbeeld Facebook-groepen. Denk daarbij aan uitlatingen zoals: advocaat x speelt onder een hoedje met UHT, houdt zich strak aan de door de Belastingdienst opgestelde regels, slaat er vooral zelf financieel een slaatje uit en behartigt niet mijn belang.
De NOvA ziet als een heel belangrijke reden voor de onvrede dat het herstelproces bij UHT niet volgens de eerder uitgesproken intenties verloopt.
De NOvA vindt de verwijten die advocaten treffen zorgelijk en het maakt voor de NOvA de urgentie nog duidelijker voor het vlottrekken van het herstelproces, waarvoor eerder door de NOvA en de werkgroep toeslagadvocaten concrete verbetervoorstellen zijn aangereikt.
Uw signalen kunnen helpen die urgentie van aanpassing van het herstelproces nog verder te onderstrepen.
U kunt uw signalen aan de NOvA melden via [email protected].
Eerste reacties op 13e voortgangsrapportage hersteloperatie Kinderopvangtoeslag
Op 3 februari jl. verscheen de 13e voortgangsrapportage (VGR) van de Staatssecretaris De Vries van Financiën over de hersteloperatie. Zij wil het herstelproces versnellen door de capaciteit bij UHT en CWS te vergroten. Maar dat is volgens de NOvA niet genoeg. Verdergaande aanbevelingen van de NOvA en de werkgroep toeslagenadvocaten, worden grotendeels niet overgenomen door de staatssecretaris. Naar aanleiding hiervan heeft de NOvA een eerste reactie gegeven in Nieuwsuur. Daarin waarschuwt de NOvA ervoor dat veel advocaten zullen stoppen met HKT-zaken als het herstelproces niet verbetert.
De verbeteringen die door werkgroep en NOvA zijn voorgesteld, zien vooral op versterking van de voorfase. Ook de Nationale Ombudsman pleit hiervoor.
Voor meer informatie bekijk het 13e Voortgangsrapportage met bijlagen en/of lees het nieuwsbericht NOvA: “Advocaten gedupeerden toeslagenaffaire haken af door het systeem” op advocatenorde.nl.
Mediaberichten over UHT
De afgelopen weken verschenen diverse publicaties in de media over de problemen bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Else Weijsenfeld, advocaat en lid van de werkgroep toeslagenadvocaten herkent de signalen: “Op basis van de contacten die wij de afgelopen maanden hadden met UHT, zien ook wij het grote verloop onder UHT-medewerkers, de gebrekkige verstrekking van dossiers aan ouders en advocaten en het uitblijven van reacties op knelpunten en aanbevelingen die vanuit de werkgroep zijn gedaan.”
Lees er meer over in het artikel 'Herstel gedupeerden toeslagenaffaire loopt vast door ambtelijke chaos' op nos.nl.
Evaluatie HKT: wat is de gemiddelde tijdsbesteding per fase?
De Raad, de NOvA en leden van de werkgroep spraken op 16 februari met het ministerie van Financiën en het ministerie van Justitie en Veiligheid over evaluatie van de rechtsbijstandregeling HKT. Dat was het begin van een serie van gesprekken over de regeling.
De Wet hersteloperatie toeslagen is gewijzigd en nieuwe wijzigingen staan op stapel. De HKT-regeling moet hierop worden aangepast. Daarnaast worden de vergoedingen voor deelnemende advocaten aan de HKT-regeling herijkt n.a.v. signalen en tijdschrijfgegevens van advocaten.
De vorige aanpassing van de regeling dateert van 1 januari 2022. Het beeld dat de werkgroep heeft, is dat zaken op veel onderdelen fors meer tijd kosten dan een jaar geleden, onder meer de procedures bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS) en de Bezwaar Advies Commissie (BAC).
Wat zijn uw ervaringen? Welke tijd bent u gemiddeld kwijt per fase in HKT-zaken? Meld het dan bij ons via [email protected]. Hoe meer signalen we van u krijgen, hoe beter wij de regeling kunnen aanpassen.
Het kan zijn dat ook het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand u benadert over uw ervaringen en tijdsbesteding. Wij vragen uw medewerking aan dit onderzoek.