Subsidieregeling initiatieven goed op weg
In 2020 heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand.
Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan. De uitvoering van de regeling is in handen van de Raad voor Rechtsbijstand. Inmiddels zijn 10 initiatieven binnen de regeling actief. We stellen alle initiatieven kort voor. In vervolgartikelen op onze website en in de nieuwsbrief introduceren we de subsidiënten en hun projecten nader, via interviews.
Waarom deze subsidieregeling?
Problemen van rechtzoekenden moeten, meer dan nu het geval is, in een zo vroeg mogelijk stadium, effectief, integraal en laagdrempelig (dichtbij huis) opgelost kunnen worden. Waar dat niet anders kan, volgt een juridische procedure. Hiermee wordt een vermindering van het aantal procedures beoogd. Maar vooral moet deze vernieuwde aanpak zorgen voor een betere geschiloplossing, duurzame oplossingen voor rechtzoekenden en een betere vergoeding voor professionals.
De projecten
De 10 projecten, of initiatieven, zijn divers en beoordeeld door een deskundige en onafhankelijke adviescommissie, aan de hand van vaste, in de subsidieregeling benoemde, inhoudelijke criteria.
Een aantal projecten heeft betrekking op scheiding. De Scheidingsexpert biedt een online tool dat rechtzoekenden beeld geeft van de financiële situatie na de scheiding. De gezinsadvocaat voert regie over de gehele route van zorg en recht in een scheidingsprocedure met aanverwante problematiek. De zelfregieroute scheiden biedt een online platform waarbij burgers zelf regie nemen in hun scheidingproces via het maken van scheidingsafspraken.
Multiproblematiek krijgt de aandacht alsook hulp in lokale context. Zo pakt ‘Buurtbemiddeling Extra’ complexe zaken op in de buurt en rechtzoekenden gaan met elkaar, onder begeleiding van een mediator in gesprek. De digitale beslisboom ondersteunt juridische professionals in complexe besluitvorming bij cliënten met multiproblematiek. De beslisboom geeft inzicht in een mogelijke oplossingsroute.
SJD in lokale context faciliteert integraal sociaal juridische dienstverlening in de lokale context van gemeenten om vroege signalering en samenwerking tussen dienstverleners mogelijk te maken. In het project ‘Samen Recht Vinden-bus’ (met een knipoog naar de SRV-wagen van weleer) in Zeeland worden rechtzoekenden in de bus geholpen door een multidisciplinair team van medewerkers van juridische hulpverleners en lokale ambtenaren.
Het dynamische zaaksysteem is er voor bestuursrechtelijke problematiek in het sociaal domein. Het rechtshulpportaal legt de focus op informele geschiloplossing, met een laagdrempelige intake en een geautomatiseerd advies.
Mijn Zaak is een digitale applicatie waarmee rechtzoekenden makkelijk (alle stukken over) hun zaken kunnen uploaden en delen met anderen (professionals en vrijwilligers), om samen met anderen hun juridische problemen op te lossen. De tool legt daarmee een elektronisch zaakdossier van de rechtzoekende op één plek aan.
Het Rechtsbijstandportaal tenslotte, is een digitaal doorverwijssysteem waar het probleem, de toevoegwaardigheid en zelfredzaamheid van de rechtzoekende met betrekking tot het probleem in kaart worden gebracht. Op basis van deze informatie wordt de rechtzoekende doorverwezen naar een of meerdere rechtsbijstandsaanbieders in de nulde-, eerste- of tweede lijn.
Inschrijving gesloten
De aanvraagprocedure is inmiddels gesloten. Er kunnen geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend. Onze dank gaat uit naar de leden van de adviescommissie voor hun deskundige advisering bij de beoordeling van de inzendingen.
Vervolg
De projecten zitten in verschillende fasen van voorbereiding en/of uitvoering. In de komende nieuwsbrieven lichten we telkens één of meerder initiatieven er voor u uit. De initiatiefnemers stellen zich dan voor en lichten hun initiatief toe.
Meer informatie
Meer informatie over de regeling is te vinden op onze website. Houd onze sites goed in de gaten: zeer binnenkort is RvR.org vernieuwd en komt de nieuwe corporate site van de Raad voor Rechtsbijstand online. Vanaf dat moment is alle informatie over de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand daar te vinden. We informeren u erover in onze nieuwsbrief.