Belangrijkste wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden voor advocaten 2020
De belangrijkste veranderingen in de voorwaarden hebben we voor u onder elkaar gezet.
Artikel 1 sub h, artikel 6 en bijlage 6 (maximum aan specialisatiegroepen)
In dit artikel is een maximum van specialisatiegroepen opgenomen. Advocaten worden voor maximaal vier specialisatiegroepen uit de lijst in bijlage 6 bij deze voorwaarden ingeschreven.
Artikel 1 sub m (verrichten werkzaamheden advocaat-stagiair op toevoegingen patroon)
In dit artikel is de mogelijkheid opgenomen om een advocaat-stagiair die nog niet aan de deskundigheidseisen voor een specialisatie voldoet onder voorwaarden werkzaamheden op het terrein van die specialisatie te laten verrichten onder begeleiding van diens patroon in toevoegingen van diens patroon.
Artikel 3 sub d (medewerking ambtshalve onderzoek)
In dit artikel is opgenomen dat indien de advocaat niet meewerkt aan intercollegiale toetsing, peer review of aan door de Raad geëntameerd ambtshalve onderzoek naar de kwaliteit van de door hem verleende rechtsbijstand, ook diens algemene inschrijving kan worden doorgehaald. De aanpassing sluit aan bij het in 2019 aangepaste Maatregelbeleid van de Raad voor Rechtsbijstand.
Artikel 6c (opleidingspunten psychiatrisch patiëntenrecht)
De punteneis voor voortzetting van de inschrijving is zo aangepast dat deze qua zwaarte meer overeenstemt met de punteneis van 10 opleidingspunten die de NOvA hanteert voor dit rechtsgebied. Met de aanpassing is beoogd dat jaarlijks 10 uren dienen te worden besteed aan het onderhouden van de vakbekwaamheid op dit rechtsgebied. Omdat in de inschrijvingsvoorwaarden al was bepaald dat jaarlijks al 6 opleidingspunten én minimaal twee werkgroepbijeenkomsten moesten worden bijgewoond (van in de regel 2 uur per bijeenkomst) betreft het geen verhoging van de punteneis.
Artikel 6c (wachtlijst psychiatrisch patiëntenrecht)
In dit artikel is een aanvullende passage opgenomen waarin de op de wachtlijst staande advocaat die door de Raad is benaderd een termijn van een jaar wordt gesteld voor het voldoen aan de eisen. Als een advocaat niet binnen een jaar voldoet aan de eisen, dan verwijdert de Raad deze advocaat in beginsel (tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden zoals ziekte of zwangerschap) van de wachtlijst. Deze passage is opgenomen om een voorspoedige instroom van advocaten op de wachtlijst te bevorderen.
Artikel 6 i en 6j (bijzondere curatoren)
In dit artikel is expliciet opgenomen dat de advocaat voor voortzetting van de inschrijving als bijzondere curator ook jaarlijks moet voldoen aan de eisen die gelden voor voortzetting van de specialisatie personen- en familierecht (1:212 BW zaken) en/of civiel jeugdrecht (1:250 BW zaken)
Artikel 6k, l en m (nieuwe deskundigheidseisen voor arbeidsrecht, huurrecht en sociaal zekerheidsrecht)
In deze artikelen zijn de nieuwe inschrijvingsvoorwaarden voor arbeidsrecht, huurrecht en sociaal zekerheidsrecht opgenomen. De Raad toetst vanaf 1 januari 2021 of advocaten die toevoegingen op deze terreinen aanvragen ingeschreven staan voor deze specialisatie.
Bijlage 2 onder punt 8 (Asiel- en vluchtelingenrecht, voorwaarden toelating grensdetentie)
In dit artikel is opgenomen dat een advocaat die wil deelnemen aan het grensdetentierooster een cursus op het terrein van grensdetentie moet hebben gevolgd van minimaal 3 PO punten. Deze cursussen worden georganiseerd door de Commissie Intercollegiale Toetsing en de afdeling Legal Aid van de Raad voor Rechtsbijstand op het AC Schiphol. De Landelijke Adviescommissie Rechtsbijstand Asiel- en Vreemdelingenbewaring (LARAV) heeft geadviseerd om de eis van het gevolgd hebben van een dergelijke cursus op te nemen in de inschrijvingsvoorwaarden.
Bijlage 3 (Personen- en familierecht)
In de deskundigheidseisen voor personen- en familierecht is nu ook opgenomen dat het (aspirant)-lidmaatschap van de specialisatievereniging vFAS eenvoudig toelating biedt tot de specialisatie.