Enquête voor project innovatie sociale advocatuur en mediation
De Raad is in onze democratische rechtsstaat verantwoordelijk voor de optimale organisatie en borging van goede gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation voor minder draagkrachtige burgers. Om dit te kunnen waarmaken is onder andere voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige rechtsbijstand nodig. Een van de doelstellingen van de Raad is dan ook het waarborgen van goede kwaliteit en voldoende aanbod van rechtsbijstand van sociaal advocaten en mediators te bevorderen. Om de behoefte van advocaten en mediators aan innovatie, ondersteuning en samenwerking voor verbetering van productiviteit en kwaliteit van hun praktijk te meten, heeft de Raad op 6 juli 2020 een enquête uitgezet onder een selectie van bij de Raad actieve rechtsbijstandverleners.
Bijdragen aan goede rechtsbijstandverlening en mediation
De Raad voor Rechtsbijstand wil met het project innovatie sociale advocatuur en mediation bijdragen aan randvoorwaarden voor een efficiënte praktijkvoering. Dit wordt onder meer gedaan door samenwerking te stimuleren, belemmeringen voor innovatie weg te nemen en bij te dragen aan andere modellen voor praktijkvoering. Stimuleren van samenwerking kan bijvoorbeeld door nieuwe samenwerkingsvormen (op afstand) te ontwikkelen en lessen hierover te delen. Ook worden innovatie en digitalisering gestimuleerd, waarbij de aandacht ook uitgaat naar de kosten en draagkracht ervan voor rechtsbijstandverleners.
Veel advocaten en mediators werken ook zelf aan hun praktijkvoering en de efficiëntie daarvan. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld veel processen gedigitaliseerd. Maar soms lukt dit minder goed dan gewenst, door onder andere geldende regels, gebrek aan tijd en/of een netwerk.
Enquête om behoefte in kaart te brengen
Meerdere partijen zien het belang van een goede en efficiënte sociale advocatuur en mediation en willen daar aan bijdragen met ideeën en andere op innovatie gerichte ondersteuning. De Raad is daarom dit project gestart dat wordt ondersteund door de Nederlandse orde van advocaten, de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland en de Mediatorsfederatie Nederland.
De eerste stap van dit project is het in kaart brengen van de behoefte van advocaten en mediators aan innovatie, ondersteuning en samenwerking om de productiviteit en kwaliteit van hun praktijk te verbeteren. Hiervoor wordt in juli een enquête gehouden onder bij de Raad actieve rechtsbijstandverleners. Bent u ingeschreven bij de Raad als advocaat of mediator en had u in 2019 minimaal 30 respectievelijk 10 toevoegingen? Dan ontvangt u een uitnodiging voor deelname.