Aanpassing disctributieregeling AC
De distributieregeling van het aanmeldcentrum (AC) wordt aangepast. Aanleiding hiervoor is de sterke toename van het aantal door advocaten ingediende voorkeursmachtigingen sinds het afgelopen jaar, mede veroorzaakt door de achterstanden van de IND.
Wachtende asielzoekers zoeken daardoor naar mogelijkheden om de start van hun procedure naar voren te halen. Zij benaderen advocaten in de hoop dat zij de IND kunnen bewegen eerder met de procedure te starten en deze advocaten stellen zich als voorkeursgemachtigde bij de IND en de Raad. Er zijn daarbij advocaten met meer dan 100 voorkeursmachtigingen. Dit maakt de hoofdtaak van Legal Aid, namelijk de efficiënte uitvoering van een distributieregeling, onuitvoerbaar. In de distributieregeling was al een bepaling voor dit doel opgenomen, maar deze bleek in de praktijk niet te voldoen.
Maximum van 20 voorkeursmachtigingen per jaar
De aanpassing behelst het opnemen van een maximum van 20 voorkeursmachtigingen per jaar voor advocaten op het AC Rooster in bijlage 2a van de inschrijvingsvoorwaarden.
Dit aantal van 20 voorkeursmachtigingen is gebaseerd op het feit dat gedurende de afgelopen jaren gemiddeld 26/27 zaken zijn gedistribueerd onder de rond de 430 deelnemende advocaten. Er worden dus rond de 12.000 zaken verdeeld – bij ruim 400 advocaten die ieder 20 voorkeursmachtigingen (8.000 zaken) hebben is de markt reeds voor twee derde verdeeld.
Zodra het maximum van 20 voorkeursmachtigingen in een jaar is behaald, wordt de advocaat gedurende de rest van het kalenderjaar in de behandellocatie niet meer gefaciliteerd (zie hieronder).
Overgangsregeling
Voor 2020 geldt de volgende overgangsregeling:
- Van 1 augustus 2020 tot 1 november 2020 worden advocaten met meer dan 100 voorkeursmachtigingen niet langer gefaciliteerd en;
- Van 1 november 2020 tot 1 januari 2021 worden advocaten met meer dan 50 voorkeursmachtigingen niet langer gefaciliteerd.
Als de Raad stopt met faciliteren dan geldt het volgende:
- Ingestuurde machtigingen worden door de Raad verwerkt, dossiers en stukken die voorhanden zijn op het moment dat de machtiging verwerkt wordt worden verstuurd aan de gemachtigde.
- In het geval de Raad een eerdere machtiging heeft ontvangen voor dezelfde cliënt wordt de naam van de eerdere gemachtigde advocaat doorgegeven aan de advocaat die zich het laatst gesteld heeft als gemachtigde.
- Na schriftelijke terugtrekking van de eerdere advocaat wordt de nieuwe machtiging verwerkt. De dossiers worden door de betreffende advocaten onderling uitgewisseld. De Raad doet dit niet nogmaals.
- Als de IND de startdatum van de procedure bekend maakt, geeft de Raad dit door aan de gemachtigde.
- De advocaat maakt zelf de planning voor dag 1, dag 2, dag 4 en dag 6, nodigt zelf de cliënt uit, reserveert zelf de tolk, regelt zelf de ruimte en spreekt met de IND af hoe de dossierstukken worden uitgewisseld.
- Er is daarnaast geen enkele verdere facilitering van de Raad in de AC’s en andere kantoren.
- Als meerdere zaken per dag door de IND worden ingeroosterd dient de advocaat zelf een oplossing te zoeken. Zorgen voor vervanging is mogelijk, maar als het vermoeden bestaat dat zaken worden doorverhandeld, dan meldt de Raad dit aan de deken.
- De Raad kan niet bemiddelen tussen IND en advocaat over dubbele inroostering.
- De advocaat wordt gedurende het betreffende kalenderjaar niet meer ingeroosterd, omdat hij buiten de evenredige distributie van zaken valt. In het nieuwe kalenderjaar kan de advocaat weer worden ingeroosterd, afhankelijk van het aantal machtigingen dat de advocaat op dat moment volgens de inschrijvingsvoorwaarden (artikel 5 onder a van bijlage 2A) mag hebben om gefaciliteerd te worden.