Toeslag wijkrechtspraak landelijk van kracht
De subsidieregeling voor rechtsbijstand in de locaties voor wijkrechtspraak is vanaf 1 januari 2024 van toepassing. Op grond van die regeling kunnen advocaten een toeslag vragen in toegevoegde zaken waarvan de procedure dient in een locatie van wijkrechtspraak. De toeslag bedraagt drie punten en kan de advocaat bij de declaratie van een toevoeging aanvragen.
Uniforme vergoeding voor alle zaken van wijkrechtspraak via een toeslag
In september 2023 informeerde de Raad voor Rechtsbijstand u via de nieuwsbrief al dat er een landelijke subsidieregeling komt. Vooruitlopend op die landelijke regeling is er in de laatste maanden van 2023 al gewerkt met een toeslag voor toegevoegde zaken van de Buurtrechter Venserpolder (Amsterdam), Wijkrechtspraak Den Haag Zuidwest (Den Haag) en Wijkrechtspraak Tilburg.
Vanaf 1 januari 2024 breiden we die toepassing uit naar: de Wijkrechtspraak Oost-Brabant, Wijkrechtspraak op Zuid (Rotterdam), Aanpak huiselijk geweld (Rotterdam) en Huis van het recht (rechtbank Limburg). Er volgen waarschijnlijk meer locaties van wijkrechtspraak waarvoor de toeslag geldt. Is er sprake van een vorm van wijkrechtspraak en geldt een toeslag? Dan is het overzicht van wijkrechtspraak op de website van de rechtspraak leidend.
De aparte subsidieregelingen voor de Wijkrechtspraak Oost-Brabant en Op Zuid zijn per 1 januari 2024 komen te vervallen. Ook voor die locaties geldt daarom nu de uniforme vergoeding van een toeslag van drie punten bovenop de toevoegvergoeding.
Vergoeding voor extra werkzaamheden
In de wijkrechtspraak is een belangrijke rol weggelegd voor de advocaat als een sterke onafhankelijke casemanager voor de rechtzoekende, bij het oplossen van uiteenlopende, meervoudige problemen van mensen in bepaalde wijken. Hierbij verricht een advocaat meer werkzaamheden dan bij de behandeling van een reguliere zaak. Het gaat hierbij onder meer om het bijwonen van multidisciplinaire casusoverleggen, het onderhouden van contact met andere betrokken ketenpartijen en het voeren van aanvullend overleg met de cliënt.
De toeslag is betaalbaar als het gaat om een toegevoegde zaak en er een uitspraak wijkrechtspraak is overgelegd. Voor verdere uitleg over de voorwaarden verwijzen we u naar de werkinstructie.
Meting effectiviteit en werkzaamheid toeslag
De regeling geldt vooralsnog voor een periode van twee jaar. Het streven is dat de toeslag voor wijkrechtspraak na die periode structureel deel uitmaakt van het vergoedingensysteem en een plek krijgt in het Besluit vergoedingen rechtsbijstand.
In de komende twee jaar zal het Kenniscentrum van de Raad de nieuwe toeslag monitoren en evalueren. Mede op basis hiervan zal worden bepaald of wijzigingen in de toeslag nodig zijn en hoe die toeslag vorm kan krijgen in het Besluit vergoedingen rechtsbijstand. Uw medewerking als ervaringsdeskundige is daarom noodzakelijk.