Verschil mutatie beëindiging versus intrekken van de toevoeging: licht uw verzoek duidelijk toe
Regelmatig ontvangt de Raad mutaties met het verzoek tot intrekken of beëindigen van de toevoeging. Het verschil blijkt niet altijd duidelijk, daarom hierover meer.
Verzoek duidelijk toelichten
Allereerst het verzoek om op het formulier altijd een duidelijke toelichting te geven op het verzoek tot beëindiging of intrekking. Wees hier zo volledig mogelijk in. Dit voorkomt dat wij uw verzoek onvolledig moeten maken om navraag hierover te doen.
Verschil beëindigingen en intrekken
Het verschil voor u als advocaat is dat bij intrekken van de toevoeging er geen recht meer bestaat op een vergoeding. De toevoeging is er immers niet meer. Bij beëindiging van de toevoeging zijn uw werkzaamheden nog declarabel tot een het moment van beëindiging van de toevoeging. Let op dat u op grond van artikel 24 lid 4 Wrb verplicht bent om rechtsbijstand te verlenen zolang de toevoeging nog niet is gewijzigd of ingetrokken. In lid 2 van artikel 33 Wrb staat dat de toegevoegde rechtsbijstandverlener zich na beëindiging of intrekking van de toevoeging aan de zaak kan onttrekken.
Beëindiging wegens het niet betalen van eigen bijdrage
Als cliënt de eigen bijdrage niet betaalt, kan dit aanleiding zijn om een verzoek tot tussentijdse beëindiging van de toevoeging in te dienen. De Raad wijst u er graag op dat het mogelijk is om voorafgaand aan de beslissing op de toevoegingsaanvraag een voorschot in rekening te brengen ter hoogte van de laagste eigen bijdrage. De gedragsregels voor advocaten en mediators staan hier niet in de weg.
Kenniswijzer
Op de pagina kenniswijzer leest u wanneer uw de toevoeging kunt wijzigen, beëindigingen of intrekken.
Intrekking last tot toevoeging/ aanwijzing
Een ambtshalve toevoeging kan door de Raad niet zomaar worden ingetrokken. Ook niet op verzoek van rechtzoekende. Die bevoegdheid ligt bij de rechterlijke instantie die de last tot toevoeging/ last tot aanwijzing gaf.