Extra ondersteuning voor ouders die met een uithuisplaatsing van hun kind(eren) te maken krijgen
Sinds 1 januari 2023 kunnen ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid het gezag over hun kinderen wil beëindigen, in het kader van een pilot kosteloze rechtsbijstand krijgen van een gespecialiseerde advocaat. De minister breidt deze pilot vanaf 1 oktober 2023 uit met kosteloze rechtsbijstand in het geval van een eerste (spoed) uithuisplaatsing.
Ook ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid hun kind(eren) uit huis wil plaatsen, kunnen zo vanaf 1 oktober 2023 kosteloze rechtsbijstand krijgen van een gespecialiseerde advocaat.
Voor welke procedures met betrekking tot een uithuisplaatsing kunnen ouders straks kosteloze rechtsbijstand krijgen?
De uitbreiding van de pilot heeft betrekking op eerste (spoed)uithuisplaatsingen in eerste aanleg. Advocaten ontvangen hiervoor de gebruikelijke forfaitaire vergoeding van acht punten. Voor andere procedures rondom een uithuisplaatsing, zoals een verlenging van de uithuisplaatsing of een hoger beroep tegen een uithuisplaatsing, geldt geen kosteloze rechtsbijstand. Ouders kunnen voor die procedures wel, zoals nu al mogelijk is, via hun advocaat zelf een toevoeging bij de Raad aanvragen waarbij de Raad het inkomen en vermogen toetst en in beginsel een eigen bijdrage oplegt.
Welke gespecialiseerde advocaten wijst de rechtbank per 1 oktober aan?
De rechtbank wijst vanaf 1 oktober 2023 advocaten aan die bij de Raad staan ingeschreven voor de specialisatie personen- en familierecht of de specialisatie civiel jeugdrecht. We verwachten dat niet alle advocaten die voor deze specialisaties staan ingeschreven, aanwijzingen om ouders bij te staan bij gezagsbeëindigende maatregelen en eerste uithuisplaatsingen van de rechtbank willen ontvangen.
De Raad stuurt daarom begin juli een e-mail naar alle advocaten die ingeschreven staan voor de specialisatie civiel jeugdrecht en/of personen- en familierecht met de vraag of ze aanwijzingen voor deze zaken willen ontvangen. De Raad meldt alle advocaten die ingeschreven staan voor de specialisatie civiel jeugdrecht automatisch aan, tenzij ze zich in reactie op de e-mail bij de Raad afmelden (‘opt-out’). Advocaten die ingeschreven staan voor de specialisatie personen- en familierecht, kunnen zich in reactie op de e-mail bij de Raad aanmelden (‘opt-in’). De rechtbank zal vervolgens vanaf 1 oktober a.s. alleen aanwijzingen verstrekken aan civiel jeugdrechtadvocaten die zich niet hebben afgemeld en familierechtadvocaten die zich hiervoor hebben aangemeld.
Deze werkwijze geldt na 1 oktober 2023 ook voor het ontvangen van aanwijzingen voor gezagsbeëindigende maatregelen van de rechtbank in het kader van de pilot.
De minister monitort deze pilot via het WODC om te achterhalen in hoeverre de kosteloze rechtsbijstand van een advocaat aan ouders de benodigde juridische ondersteuning en rechtsbescherming biedt en met welke kosten, uitvoeringslasten en neveneffecten dit gepaard gaat.
Lees meer
Lees meer over de pilot gezagsbeëindigende maatregelen op: