Telefonische verlening van piketbijstand blijft in bepaalde gevallen van kracht
Op 16 maart 2020 is in een nieuwsbericht vermeld dat telefonisch piketbijstand, gedurende de COVID-19 pandemie, werd toegestaan. In die periode hebben piketadvocaten in toenemende mate ook daadwerkelijk telefonisch piketbijstand aan verdachten verleend. Nu de pandemie voorbij is, ontvangen wij regelmatig vragen over de telefonische piketbijstand, omdat het niet duidelijkheid is of het verlenen van telefonische bijstand nog steeds is toegestaan en wordt vergoed.
Op 10 mei 2022 is besloten telefonische piketbijstand ook na de COVID-19 pandemie te blijven toestaan/vergoeden als de persoon en/of situatie van de rechtzoekende of andere van belang zijnde omstandigheden dit toelaten. In alle andere gevallen blijft de persoonlijke piketbijstand van kracht.
Voorbeelden van situaties die (mogelijk) vragen om persoonlijke bijstand:
- als één van de partijen verzoekt om persoonlijke bijstand;
- als er sprake is van een minderjarige rechtzoekende;
- als er sprake is van een (anderszins) kwetsbare rechtzoekende;
- als er sprake is van een situatie waarbij een tolk noodzakelijk is;
- als er onvoldoende voorzieningen zijn op de verhoorlocatie voor telefonische bijstand;
- als het een rechtzoekende binnen het psychiatrisch patiëntenrecht betreft;
- als het een zware verdenking betreft.
Let op: dit is geen uitputtende opsomming van situaties waarbij telefonische bijstand passend is voor de voorliggende situatie. De uiteindelijke beoordeling ligt bij de piketadvocaat en de politie. Zij moeten dit onderling steeds goed afstemmen.
Declareren
Voor het declareren van telefonische bijstand kunt u aan de declaratie het meldingsformulier (en/of andere bewijsstukken) toevoegen waaruit blijkt dat piketbijstand is geleverd.