Aanpassing distributieregeling AC; maximaal 60 voorkeurszaken
De distributieregeling van de aanmeldcentra (bijlage 2a Inschrijvingsvoorwaarden Advocatuur) bevat vanaf 1 januari 2023 een maximum van 60 voorkeursmachtigingen per jaar voor advocaten op het AC-rooster. Hiermee waarborgt de Raad een efficiënte planning en evenredige verdeling van asielzaken.
De voorkeursmachtiging
De Raad houdt rekening met het beginsel van vrije advocaatkeuze. Een melding van vrije advocaatkeuze bij de Raad noemen we een voorkeursmachtiging: een door de cliënt ondertekende en gedateerde schriftelijke machtiging aan één bepaalde advocaat om hem bij te staan tijdens de asielprocedure (zie punt 2e. Distributieregeling AC).
Reden invoering maximum
In de distributieregeling werd in 2020 al een maximum van 20 voorkeursmachtigingen opgenomen, maar uitvoering van deze regel is in 2021 en 2022 opgeschort geweest vanwege corona, de daarmee gepaard gaande planningsperikelen en de aanhoudende achterstanden bij de IND.
Op dit moment zijn er nog steeds grote achterstanden bij de IND en asielzoekers moeten lang wachten tot de start van hun procedure. In toenemende mate benaderen wachtende asielzoekers zelf een advocaat welke zich vervolgens bij de Raad meldt als voorkeursgemachtigde. Het aantal ingediende voorkeursmachtigingen is het afgelopen jaar enorm toegenomen en in enkele gevallen is sprake van wel 300 tot 500 machtigingen per advocaat.
Om in de huidige onoverzichtelijke situatie binnen asiel de toegang tot rechtsbijstand te waarborgen is de afdeling Legal Aid van de Raad medio 2022 gestart met het eerder koppelen van asielzoekers aan een advocaat (lees hierover meer in het nieuwsbericht van 27 juli 2022). Dit creëert rust en duidelijkheid voor zowel asielzoeker als advocaat en hierdoor is er minder aanleiding voor de asielzoeker om zelf een advocaat te zoeken. De verwachting is dat hierdoor het aantal voorkeursmachtigingen afneemt.
Het maximum zorgt ervoor dat het aantal voorkeursmachtigingen niet te hoog oploopt en draagt bij aan een evenredige verdeling van asielzaken onder alle asieladvocaten. Een maximumaantal van 60 biedt tegelijkertijd voldoende ruimte om recht te doen aan de vrije advocaatkeuze.
Werkwijze indienen voorkeursmachtiging
Voor het indienen van een voorkeursmachtiging dient de advocaat een ingevuld machtingsformulier (pdf, 414 kB) te mailen naar Legal Aid in Ter Apel via [email protected]. Bij ontvangst van de machtiging geeft Legal Aid direct de toevoeging af.
Indien een zaak al door Legal Aid is gekoppeld aan een advocaat (waarbij vanaf 2023 ook direct de toevoeging wordt afgegeven), dan neemt Legal Aid de machtiging enkel voor kennisgeving aan en wordt de advocaat erop gewezen dat voor het overnemen van de toevoeging een mutatieverzoek tot overname ingediend moet worden bij de Raad. Er is dan sprake van opvolging en hierbij wordt een eigen bijdrage opgelegd.
Consequenties overschrijden maximum
Een advocaat die binnen één kalenderjaar meer dan 60 voorkeursmachtigingen indient wordt door Legal Aid voor de rest van dat jaar niet meer gefaciliteerd in het AC. Dit houdt in dat Legal Aid niet meer ondersteunt bij het plannen van gesprekken, regelen van tolken en spreekruimtes. Daarnaast ontvangt de advocaat geen nieuwe zaken meer via het AC-rooster, omdat dit de evenredige verdeling van zaken doorkruist.
Eerdere berichtgeving
- Nieuwsbericht Aanpassing distributieregeling AC, 7 juli 2020
- Nieuwsbericht Vragen en antwoorden aanpassing distributieregeling AC, 16 september 2020
- Nieuwsbericht Opschorting maatregel aantal voorkeursmachtigingen, 24 februari 2021