Recht Vooruit, handreiking netwerkbijeenkomsten
Vanuit het programma innovatie voor sociale advocatuur en mediation is een groep advocaten en mediators aan de slag gegaan met het thema “samenwerking tussen rechtsbijstandsverleners”. Met elkaar hebben zij geïnventariseerd en besproken hoe onderlinge samenwerking tussen rechtsbijstandverleners versterkt kan worden.
Daarbij is geput uit hun ervaringen met dergelijke overleggen, die de nadruk hebben op samenwerken met eerstelijns partijen. Bijvoorbeeld binnen een gemeente of per rechtsgebied. Er zijn ook factoren die dergelijke initiatieven belemmeren en bemoeilijken. Zoals het ontbreken van tijd, geld, een trekker of organisatie die zich wil committeren. Dat het wél kan; blijkt uit goede voorbeelden die zijn gedeeld. Eén van deze praktijkverhalen is uitgewerkt in een handreiking voor het organiseren van netwerkbijeenkomsten VOOR en DOOR rechtsbijstandsverleners.
Van elkaar leren en samenwerken
Het doel van dergelijke netwerken en bijeenkomsten? “Rechtsbijstandsverleners trekken gezamenlijk op, inspireren elkaar, ondernemen activiteiten, wisselen ervaringen uit en delen kennis over gemeenschappelijke thema’s, dilemma’s en vraagstukken”. Eén van de meewerkende advocaten: “Door het bespreken van casussen en zaken die lokaal spelen, kunnen structurele misstanden naar voren komen. Waarop er collectief actie ondernomen kan worden, wat we al een aantal keer succesvol hebben gedaan. Deelnemers voelen zich versterkt door gedeelde inzichten. Dit komt de zaakbehandeling en onderlinge samenwerking ten goede”.
Inmiddels is Divosa al enige tijd aan de slag met de programma’s Robuuste Rechtsbescherming en Rechtshulp en Sociaal domein, waar veel aandacht is voor uitwisselingen binnen pilots en coalities. Ook de succesvolle pilot “Samenwerken in de eerste lijn” laat de meerwaarde zien van netwerken, leren van elkaar en samenwerking.
De handreiking
Het opzetten en onderhouden van een netwerk kost tijd en soms ook geld, maar is bewezen nuttig en waardevol! De handreiking is bedoeld als geheugensteuntje, stappenplan of startlijst voor rechtsbijstandsverleners die hiermee aan de slag willen gaan. Bekijk de printbare versie (pdf, 2.3 MB) in een hoog bestandsformaat om te delen of te gebruiken.
Recht Vooruit op LinkedIn
Volgt u de pagina Recht Vooruit op LinkedIn? Daar vindt u ook de handreiking. En we houden u daar op de hoogte van nieuws en activiteiten, zoals de online kenniskring.