Vergaderingen werkgroep toeslagen
De werkgroep toeslagenadvocaten heeft een tweewekelijks overleg. Aan het overleg nemen 12 advocaten en enkele vertegenwoordigers van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en de Raad voor Rechtsbijstand (Raad) deel. In dit artikel geven we de belangrijkste wetenswaardigheden uit deze overleggen van de afgelopen tijd.
Overleg 10 juni 2022
In een vergadering van de werkgroep van toeslagadvocaten van 10 juni '22 is gesproken over de houding en rol van Commissie Werkelijk Schade (CWS). De advocaten deelden de ervaring dat de CWS in toenemende mate juridiseert. In plaats van iets plausibel te maken vraagt CWS de gedupeerde aan zware aannemelijkheidseisen te voldoen. Besloten is dit punt onder de aandacht te brengen van de politiek.
Verder kwam de ingebrekestelling en het beroep niet tijdig beslissen aan bod. De advocaten vinden het een groot gemis dat hiervoor geen vergoeding is opgenomen in de subsidieregeling. Ook ondervinden gedupeerden het nadeel dat ze bij de afgifte van een reguliere LAT-toevoeging, wel een eigen bijdrage moet betalen. Ze gaan voorstellen dit bij de herijking van de regeling (‘gepland voor na de zomer’) wel mee te nemen.
Overleg 24 juni 2022
Tijdens deze vergadering ging de aandacht in het bijzonder uit naar de afstemming tussen de werkgroep van toeslagadvocaten en de andere toeslagadvocaten. Die andere toeslagadvocaten stemmen hun signalen deels met de werkgroep af via een app-groep. Ondanks alle goede wil, is die afstemming en uitwisseling zeker voor verbetering vatbaar. Die app-groep leent zich ook minder voor de uitwisseling van grotere issues of uitspraken in zaken, zo blijkt. Daarvoor kunnen advocaten beter het daarvoor bestemde mailadres ([email protected] ) gebruiken.
Voor dit doel zou een online-platform geschikt zijn, waarbinnen advocaten alle relevante informatie kunnen uitwisselen. Hoewel de NOvA en Raad daar wel onderzoek naar hebben gedaan, is dat nog niet gerealiseerd. De werkgroep bezint zich nog wel op de mogelijkheid om met enige frequentie webinars te houden over de signaleringen.
Overleg 8 juli 2022
Het overleg van 8 juli 2022 kende een update over de kwestie van de private schulden, waarover we vorige keer ook al over berichtten in deze nieuwsbrief. Advocaat Ellen Plasman schoof weer aan bij de werkgroep en wist te melden dat haar actie richting de DG Herstel van het ministerie van Financiën wel enig resultaat had gehad. Van de zijde van het ministerie werd erkend dat naast een notariële akte ook een vonnis een afdoende bewijs voor een schuld is.
Plasman blijft het echter volkomen onterecht vinden dat het ministerie uitsluitend het vonnis gelijk wil stellen aan een notariële akte. In het slechtste geval zou het star vasthouden aan uitsluitend de akte en het vonnis ertoe leiden dat je iedereen met een informele lening zou moeten adviseren de stap te maken naar de kantonrechter en zo een vonnis te forceren.
Overleg 24 juli 2022
In deze laatste vergadering was een vertegenwoordiger van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aanwezig, die zich bezighoudt met de hersteloperatie.
Hij vertelde dat de ondersteuning van de gemeenten zich primair richt op emotioneel herstel en oplossing van de schulden. Het kader voor de ondersteuning ligt in de regeling specifieke uitkering (SPUK) voor de ondersteuning aan gedupeerden. Die ondersteuning gaat vanwege de gerichtheid op emotioneel herstel verder dan gemeenten normaliter op basis van de WMO en bijzondere bijstand kunnen bieden.
De gemeentelijke ondersteuning aan gedupeerden maakt onderdeel uit van de Wet hersteloperatie toeslagen, die mogelijk vanaf 1 oktober van kracht is. Dan is de ondersteuning meer ingekaderd dan nu het geval is. Maar aan die kaders zitten ook weer grenzen, omdat deze ondersteuning zich bij uitstek leent voor maatwerk. Rechtsbescherming is volgens de VNG na invoering van de nieuwe wet beter geregeld.
Na de zomer wil de VNG actiever kleine gemeenten gaan ondersteunen. Ook gaat het met gemeenten in gesprek over de mogelijke aanpassing van de SPUK. Signalen van advocaten zijn welkom bij de VNG.
De ondersteuning op grond van de SPUK is niet gemaximeerd en hangt af van het individuele casus die voorligt en een eventueel plan aanpak van de gedupeerde. Ook gemeenten kunnen een verschillende invulling aan de SPUK geven. Dat laatste komt bijvoorbeeld naar voren in de (voor) financiering van een schadedeskundige. Sommige gemeenten doen dat wel, de meesten niet. Volgens de vertegenwoordiger van de VNG valt die ondersteuning feitelijk ook niet onder de SPUK, omdat het niet onder de noemer emotioneel herstel is te scharen. Wel zegt hij dat de VNG na de zomer over deze kwestie opnieuw het gesprek aangaat met gemeenten. De noodzaak voor een heroverweging lijkt ook aanwezig, nu steeds meer gedupeerden de CWS-fase ingaan en daar dan vastlopen op de schadedeskundige. Hoe dan ook, de VNG kan alleen maar adviseren, de gemeenten bepalen uiteindelijk zelf de invulling.
Voor zover het beeld bij VNG en gemeenten bestaat dat de regeling voor rechtsbijstand een voorliggende voorziening biedt voor de financiering van de schadedeskundige, dan werd dat door de werkgroep tijdens het overleg ontkracht. De voorziening van 4 punten die in de regeling is opgenomen, volstaat voor dit doel zeker niet. Zie ook: Vragen en antwoorden advocatuur Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag - rvr.org
Signalen
De werkgroep bespreekt 2-wekelijks signalen, die door advocaten in de regeling via [email protected] worden gemeld, in de app-groep gedeeld of door de advocaten uit de werkgroep van toeslagadvocaten zelf ingebracht. Vervolgens worden signalen besproken met UHT. Onlangs is gesproken met UHT over bezwaar en beroep.
Wel/geen gemachtigde:
Hebben jullie inzichtelijk in welke mate er door ouders gebruik wordt gemaakt van een gemachtigde in de bezwaarprocedure? UHT geeft aan dat dit in grofweg 50% van de bezwaarzaken het geval is.
Uitleg compensatiebedrag:
De NOvA/werkgroep advocaten benadrukt de meerwaarde van het aan de voorkant uitleggen hoe UHT tot de hoogte van het compensatiebedrag is gekomen.
Bezwaar lichte toets ambtelijk afdoen:
Is er over nagedacht om deze bezwaren ambtelijk af te doen? UHT: Ja dat wordt overwogen, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen toekenning 30K en afwijzing 30K. Overwogen wordt om toekenningen niet meer aan de Bezwaren adviescommissie voor te leggen omwille van tijdswinst.
Definitie dossier:
Wat wordt er nu precies als ‘het dossier’ beschouwd? Wordt nog altijd overwogen het hele dossier te overleggen? UHT: Er is bij UHT een lijst opgesteld met daarop de minimale inhoudsvereisten van een dossier. UHT stemt met de NOvA en enkele advocaten de ‘ideale’ dossierinhoud verder af.
Dichtslibben proces:
de NOvA/werkgroep advocaten uit de zorgen over het dichtslibben van het hele behandelproces.
Bezwaren lichte toets:
Is een informele aanpak overwogen waarbij er contact wordt opgenomen met de ouder of gemachtigde en daardoor de bezwaarprocedure niet doorlopen hoeft te worden? UHT: Ja die is overwogen, maar er is een spanningsveld tussen deze informele aanpak en de behoefte van de ouder aan een formele heroverweging.
Inschakeling gemachtigde:
Een groot deel van de gedupeerden is niet gekoppeld aan een advocaat. Wordt er vanuit UHT actief op gewezen om een gemachtigde in de arm te nemen? UHT: Ja, dit doen we vanuit UHT actief telefonisch, schriftelijk en via de website. Er loopt een onderzoek in het kader van mediation naar de reden waarom ouders niet voor een gemachtigde kiezen.