Actualiteiten
In de afgelopen tijd zijn in relatie tot de verlening van rechtsbijstand aan gedupeerden een aantal signaleringen en actualiteiten voorbijgekomen.
Voortgangsrapportage Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag
Op 15 juli 2022 heeft de staatssecretaris van Financiën de 11e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag | Tweede Kamer der Staten-Generaal (VGR) gepresenteerd.
In de voortgangsrapportage wordt o.m. ingegaan op ondersteuning door gemeenten, gedupeerde ouders in het buitenland, de nieuwe praktijktest met de Vaststellingsovereenkomst (zie over deze VSO-route het aparte artikel in deze nieuwsbrief) en de juridische bijstand aan ouders.
Bezwaarproces loopt verder vast
Eén van de meest relevante ontwikkelingen is dat de prognose voor het behandelen van bezwaren uit de 10e VGR niet is gerealiseerd. Dit komt volgens de staatssecretaris door meerdere factoren, onder andere de hogere instroom van bezwaren en de beperkte capaciteit om dossiers te anonimiseren. Dit betekent dat de achterstanden in het bezwaarproces verder oplopen.
Dossiers
De staatssecretaris geeft aan dat er geen kant-en-klare ‘dossiers’ beschikbaar zijn: ze moeten apart worden samengesteld door documenten uit de verschillende informatiesystemen van Uitvoeringsorganisaties Herstel Toeslagen (UHT) op te vragen en te bundelen. Op dit moment wordt door UHT prioriteit gegeven aan het verstrekken van bezwaardossiers en dossiers voor urgente situaties. Daardoor lopen de toch al lange wachttijden voor andere typen dossiers verder op. Voor onder meer het persoonlijk dossier bedraagt de wachttijd inmiddels meer dan 3 jaar, voor het hersteldossier 6 maanden of langer.
Voordat een dossier vervolgens aan een ouder of gemachtigde kan worden toegestuurd, stelt de staatssecretaris zich op het standpunt dat “persoonsgegevens van derden op grond van de AVG moeten worden geanonimiseerd” (oftewel: dossiers worden door UHT 'gelakt’). De Nederlandse orde van advocaten, gesteund door de Raad voor Rechtsbijstand, heeft bij de Belastingdienst aangedrongen op het verstrekken van ongelakte dossiers. Toezending van gelakte stukken door bestuursorganen aan advocaten is uitzonderlijk. UHT heeft aangegeven een pilot te willen starten met het verstrekken van ongelakte dossiers.
Ingebrekestellingen en beroep niet-tijdig beslissen
De stijging van het aantal ingebrekestellingen en beroepen niet-tijdig beslissen (BNTB) zet door. De staatssecretaris geeft aan dat het aantal aanvragen voor een integrale beoordeling waarop niet tijdig is beslist, is gestegen tot 32.000. In augustus voorziet UHT een omslagmoment, waarna de capaciteit voor de beoordelingen geheel aangewend moet worden om uitvoering te geven aan rechtelijke vonnissen in BNTB, met uitzondering van urgenties. Daarna zal het volgens de staatssecretaris al snel zo zijn dat door de rechter opgelegde termijnen niet altijd meer gehaald kunnen worden. “Aan urgente zaken zal ook dan voorrang worden gegeven, zo nodig boven het geven van uitvoering aan rechterlijke uitspraken. Dit kan leiden tot het verbeuren van meer dwangsommen”.
Overige kamerstukken
Naar aanleiding van de 10e VGR is door de Tweede Kamer op 12 mei 2022 een lijst van 158 vragen opgesteld, die door de staatssecretaris zijn beantwoord op 17 mei 2022: Belastingdienst | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Advies Raad van State over Wet hersteloperatie toeslagen
De Afdeling advisering van de Raad van State brengt bij haar inhoudelijke adviezen over wet- en regelgeving vaak een samenvatting uit. Hierin staan de kernpunten van het advies. Eind juni dit jaar is er een advies van de Afdeling advisering openbaar gemaakt. Lees de Samenvatting advies over Wet hersteloperatie toeslagen