Start dienstverlening experiment echtscheiding per 1 april 2022
Sinds 14 februari 2022 kunnen mediators en advocaten die voldoen aan de voorwaarden zich voor deelname aan de Subsidieregeling experiment echtscheiding aanmelden. Terwijl de mogelijkheid voor inschrijving nog doorgaat tot aan het einde van dit jaar, start vanaf 1 april 2022 de daadwerkelijke dienstverlening aan burgers die willen scheiden. De werkwijze is nieuw en in het leven geroepen om gerichter te kunnen voldoen aan de (rechts)hulpvraag van de burger. De regeling is in samenwerking met het Juridisch Loket (hJL), de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de vFAS, Uitelkaar.nl en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen, in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming als onderdeel van de stelselvernieuwing rechtsbijstand. De regeling loopt tot 26 maart 2023. Advocaten en mediators kunnen zich nog aanmelden voor deelname tot het einde van 2022.
Start matching vanaf 1 april 2022
Vanaf 1 april a.s. kunnen burgers die willen scheiden via de dienstverlening binnen deze regeling geholpen worden. Na een gesprek met en diagnose door het Juridisch Loket dient de rechtzoekende met het verkregen diagnosedocument een aanvraag in bij de Raad voor een verzoek tot matching. De Raad neemt het besluit over een passend basisrechtshulppakket, eventuele specialistische hulp via add-ons en biedt de burger daarbij twee tot drie verschillende dienstverleners aan die deze rechtshulp kunnen aanbieden. De rechtzoekende kiest de dienstverlener (advocaat, mediator of digitale route) naar keuze. Maar de Raad houdt er ook rekening mee als een voorkeur voor een andere dienstverlener is opgegeven. Deze moet dan ingeschreven zijn voor het aangevraagde pakket.
Basisrechtshulppakket met add-ons
De Raad differentieert in het aanbod aan de rechtzoekende door gebruik te maken van vier verschillende basisrechtshulppakketten en acht verschillende add-ons. Door deze gradatie in zwaarte is het mogelijk de burger op de vraag afgestemde rechtshulp toe te kennen.
Vernieuwende dienstverlening op maat
Via de regeling onderzoeken we voor bijstand in echtscheidingen een vernieuwing in de dienstverlening via het proces van aanvragen en in opbouw van de werkzaamheden. Het Juridisch Loket en de Raad werken hierbij nauw samen aan het bieden van (rechts)hulp. Het Juridisch Loket kijkt naar de hulpvraag van de burger in het brede verband binnen het juridisch en sociaal domein. De Raad kent (als dit nodig blijkt) de burger de bij de vraag passende rechtsbijstand of mediation toe en biedt een keuze voor een geschikte advocaat, mediator of online hulproute.
Deelnemende dienstverleners
Advocaten en mediators met bovengemiddelde kennis, kunde en specifieke ervaring in scheidingen en scheiding gerelateerde zaken, leveren in het experiment het benodigde maatwerk aan rechtzoekenden. Zij staan bij de Raad ingeschreven voor de specialisatie (advocaten) of affiniteit (mediators) personen- en familierecht. Aan het mogen aanbieden van de add-ons zijn aanvullende kwaliteitseisen gesteld.
Vergoeding op maat
De advocaat of mediator krijgt een passend aantal punten vergoed, afgestemd op de daadwerkelijke dienstverlening. De Raad verzorgt de afhandeling van de vergoeding aan de ingezette mediator en/of advocaat.
Meer informatie
- Meer specifieke informatie over de regeling, waaronder het matchingsproces, hoe u zich (alsnog) als dienstverlener voor de regeling kunt aanmelden, wat de voorwaarden zijn, alsook de veelgestelde vragen, vindt u op onze website.
- Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag op [email protected]
- Meer informatie voor burgers over de regeling, vindt u op onze burgersite rechtsbijstand.nl.